IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трафикът причинява детска астма

26 март 2013 06 20

Замърсяването от натоварения трафик може да бъде опасно, също както пасивното пушене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, които живеят в големите градове, всекидневно губят много време и нерви заради натоварената пътна обстановка. Несъмнено трафикът е един от най-големите проблеми за жителите на по-големите градове. За съжаление, загубата на време не е единственият недостатък на трафика. Замърсяването, което той причинява, може да има много лоши последици за здравето на хората.

Според ново изследване замърсяването от трафика може да провокира детска астма, също както пасивното пушене. Проучването е проведено в 10 европейски града. Резултатите от него показват, че 14 на сто от случаите на хронична детска астма се дължат на замърсяването в близост до натоварени пътища. Негативното влияние на трафика може да се сравни по тежест с вдишването на „втория“ тютюнев дим.

Между 4% и 18% от случаите на астма при децата са свързани с пасивното пушене. Водещият учен доктор Лаура Перез от Обществения здравен институт в Базел заявява, че и преди са били наблюдавани ефектите от замърсяването на въздуха, но само като провокатори на симптоми. В новото изследване за пръв път се прави статистика за случаите на детска астма, причинени от пътния трафик.

Учените използвали данни от съществуващи проучвания, които показват, че децата, изложени на по-високи нива на замърсяване, имат по-изявена астма. С помощта на специален метод учените изчислили пропорционалното намаление на смъртните случаи и заболявания, ако се намали рисковия фактор, произтичащ от трафика, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари