IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще кажете за един антистрес „болничен“?

28 юни 2013 05 20

35% от хората пропускат работа заради стрес, депресия или тревожност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че стресът е най-големият бич за развитите страни и той може да бъде причина за много здравословни проблеми. Той, заедно с депресията и тревожността, попада в категорията на „леки до умерени нарушения на психичното здраве“. Мащабно проучване, в което се включили десетки хиляди пациенти, показва, че 35% от тях отсъствали от работа именно заради нарушения на психиката.

От 2010 година във Великобритания лекарите са упълномощени да издават специални бележки, в които вписват психичното здраве на своите пациенти и функциите, които те могат да изпълняват по време на работа, поне докато не се възстановят напълно. Този метод на „освобождаване“ от работа се налага, за да се намалят загубите, които страната търпи заради болнични. Много от работодателите обаче, гледат скептично на идеята, тъй като смятат, че новият метод не помага на работещите да се възстановят по-бързо.


Резултатите от проучването, обхванало почти 60 000 души, показват, че най-много бележки за „нарушения на психичното здраве“ се издават в социално най-нуждаещите се райони. Половината от бележките позволяват на служителите да вземат отпуск до един месец, а една четвърт от тях увеличават времетраенето на период от един до три месеца.

Данните от проучването показват още, че мъжете са по-податливи на стрес, тъй като при тях рискът от по-сериозно психично нарушение и по-дълго лечение се увеличава с цели 72%. Противно на опасенията на някои работодатели, докладът показва, че специалните бележки оказват положителен ефект за намаляване дългосрочното отсъствие по болест, пише Daily Telegraph.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Болнични от един до три месеца поради стрес-звучи като някаква реклама за кандидатемигранти.У нас пък са измислили и усилено прилагат порената гадаст-вземаш болнични но ти ги приспадат от отпуската.Ако пък имаш стара отпуска която не си ползвал понеже не те пускат, те пускат фиктивно -тоест се подписваш ,че излизаш в отпуск а всъщност си работиш колкото им скимне(от 8 до 12часа като те въртят в смените както им дойде без да се съобразяват с това колко часа ще почиваш между смените )Когато обаче не им трябваш просто те пращат в отпуска от тези дни които уж вече си ползвал като те водят на работа.С това абсурдите не свършват -ако пък внезапно им потрябваш независимо ,че те са те пратили в отпуск ,често внезапно прекратяват отпуската ти като те викат да кажем след един или няколко дни и останалите дни остават за времето когато отново може да не им трябваш.Това не е изключение ,да кажем за рядък специалист с добра заплата ,а точно за обикновените зле платени бачкатори ,блъскащи се при убийствени условия за да обогатяват турските си господари-собственици и то в България с уж европейско трудово законодателство.При оплаквания в инспекцията по труда им отговаряли с философското:,,Ами те всички така правят"...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар