IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботоксът може да лекува уринарна инконтиненция

18 септември 2013 14 30

Това е състоянието, при което има неволно изпускане на урина

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Уринарна инконтиненция е състоянието, което представлява неволно изпускане на урина. Въпреки че и двата пола могат да страдат от този проблем, по-често той засяга жените (особено раждалите, както и по-възрастните).

За щастие се оказва, че инжекциите с ботокс могат да се използват не само за запазване на младостта, чрез запълване на бръчките, но и за лечение на това неприятно състояние.

Според данни на Британския здравен институт около пет милиона жени в Англия и Уелс имат уринарна инконтиненция, но много от тях страдат в мълчание, защото им е твърде неудобно да потърсят помощ.

Специалистите казват, че ботокс инжекциите могат да помогнат за контрола на мускулната стена на пикочния мехур в състоянието, което е известно като "синдром на свръхактивен пикочен мехур" (внезапен и силен позив за уриниране, който в рамките на секунди води до изпускане преди стигането до тоалетна).

Не е ясно какво причинява този проблем, но експертите твърдят, че жените, които страдат от него, трябва да намалят кофеиновите напитки като чай и кафе, да правят упражнения за стягане на тазовото дъно и да ходят по-редовно до тоалетната. При по-сериозните случаи се налага медицинско лечение или операция.

Инжекциите с ботокс се прилагат директно към стената на пикочния мехур чрез малко устройство, поставено в уретера. Клинични проучвания предполагат, че това лечение може да има ефект но само за около шест месеца (толкова време е въздействието на самия ботокс), а също така хората трябва да бъдат информирани и за възможните странични ефекти.

Лечението може да направи по-трудно уринирането за някои хора и да се наложи те да използват катетър известно време. Има и вероятност за получаване на инфекции по пикочните пътища.

Проф. Марк Бейкър, директор на Център за клинична практика във Великобритания заявява: „Инконтиненцията е изтощително състояние, засягащо живота на милиони жени от всички възрасти. Въпреки че рядко е животозастрашаващо, то сериозно може да повлияе на физическото, психичното и социално благополучие на човек. Затова хората, които страдат от него, трябва да актуализират информацията си за клиничните възможности и гамата от процедури, които могат да използват, за да ограничат своята уринарна инконтиненция."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари