IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 10 часа сън са опасни за здравето

14 октомври 2013 05 20

Хората, които спят повече от нужното време, са застрашени от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сънят е много важен за цялостното здраве на човек. Известно е, че малкото часове, прекарани в леглото, могат да бъдат вредни. Най-новите изследвания показват още, че човек не трябва и да прекалява със съня, тъй като това може да бъде дори по-лошо. Резултатите от проучване сочат, че повече от 10 часа сън увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

В изследването се включили повече от 50 000 доброволци, част от които хронично недоспивали, а другата част – точно обратното. Учените изследвали по какъв начин часовете сън могат да окажат влияние върху физическото състояние на хората. Особено внимание било обърнато върху коронарната болест на сърцето, диабета, тревожността и затлъстяването.

Участниците, които спят по-малко от 6 часа, са изложени на по-висок риск от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, диабет, затлъстяване и психически заболявания. Прекаляването със съня обаче също не се отразява добре на здравето. Учените дори установили, че рискът от тези заболявания е по-висок при хората, които спят повече часове от необходимото.

Според експерта Сефуан Бадр „един здрав, балансиран начин на живот не се ограничава само до правилна диета и фитнес – кога и как спите е също толкова важно, колкото и това какво ядете или начинът, по който се упражнявате“.

Всеки човек трябва да се стреми да спи между 7 и 9 часа на денонощие, за да може да се възползва от ползите на добрия сън. Това е особено важно за хората, които се борят срещу определено хронично състояние, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари