IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневният прием на витамини помага срещу рака на гърдата

23 октомври 2013 05 30

Мултивитамините могат да увеличат шансовете на вече болни жени да победят болестта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Преди няколко месеца Анджелина Джоли шокира света, като призна, че се е подложила на двойна мастектомия. Актрисата се решила на крайната стъпка, за да се предпази от евентуално развитие на рак на гърдата. Този вид рак е един от най-разпространените. Всяка година хиляди жени по света се разболяват именно от тази болест. За щастие, изглежда, че учените са направили пробив в борбата срещу рака на гърдата.

Изследване установи, че мултивитамините могат драстично да повишат шансовете на възрастните жени да победят страшната болест. Приемането на хапчетата всеки ден може да намали смъртността с 30 на сто при дами, влезли в менопаузата и болни от рак на гърдата. Ръководителят на изследването професор Силвия Васертайл заявява, че констатациите са „изненадващи“, защото до този момент мултивитамините никога не са били разглеждани дори като средство за предпазване от рак.

Според Васертайл все още не е ясно точно по какъв начин мултивитамините и минералите се борят срещу болестта. Смята се, че те биха могли да допринесат за цялостното здраве на жените. Това от своя страна ще им помогне да издържат на „нападението“ на рака. Една от теориите е, че витамините помагат на клетъчно ниво чрез спиране на процес, наречен окисляване – свързан с развитието на болестта.

Обещаващите резултати идват след проведено изследване с участието на 8000 жени на възраст между 50 и 79 години, диагностицирани с инвазивен рак на гърдата. Проучването продължило седем години, в които здравословното състояние на всички участнички било проследявано. Малко повече от една трета от жените започнали да приемат мултивитамини и минерали, а останалите не. Накрая било установено, че рискът от смърт бил с 30 % по-нисък при дамите, които взимали всеки ден необходимите хапчета, пише вестник Daily Mail.

Въпреки това някои учени приемат резултатите с резерви и не са убедени в мощния антиканцерогенен ефект на витамините. Смята се, че жените, приемащи мултивитамините, като цяло имат по-здравословен начин на живот, отколкото останалите. Това означава, че се хранят по-добре, по-слаби са, упражняват се повече и пушат по-малко.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари