IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултивитамините не предпазват от заболявания

19 декември 2013 06 30

Експерти предупреждават, че хората, които ги взимат дълго време, просто „си губят парите“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През студените месеци значително се увеличават шансовете човек да се разболее. За да се предпази от настинки, той трябва да има силна имунна система, която да пребори всяка „атака“. За целта много хора пият мултивитамини, с които смятат, че ще засилят своя имунитет. Оказва се обаче, че това не е решение на проблема.

Според изследователи мултивитамините нямат полза при хората, изложени на висок риск от сериозно заболяване. Резултатите от две големи проучвания показват, че хората, които приемат витамини и минерали в дългосрочен план, пропиляват напразно парите си.

Американски учени давали мултивитамини на пациенти, претърпели инфаркт, за да предотвратят по-нататъшни проблеми, но установили, че те не оказват никакво влияние. Второ проучване показва също, че функцията на мозъка на по-възрастни мъже, приемали витамини в продължение на 12 години, била еднаква, както на тези, които изобщо не взимали хапчета.


„Повечето добавки не предотвратяват хронично заболяване или смърт, тяхната употреба не е оправдана и трябва да се избягва“, предупреждава докладът. Повече от 1700 души на възраст на 50 години с различни заболявания били разделени на две групи. Едната група всекидневно получавала високи дози мултивитамин, докато другата взимала плацебо. След четири години и половина резултатите показали, че няма разлика между пациентите.

Значителна част от здравите хора обаче не успяват да си набавят нужната доза дневни витамини. В тези ситуации добавките могат да бъдат наистина полезни, тъй като чрез тях организмът може да си осигури необходимите вещества. „Мултивитамините в препоръчителни количества са един разумен начин да се допринесе за поддържането на здравето“, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари