Големите количества сол в храната увеличават риска от рак на стомаха, показва проучване на япоснки учени, изследвали 2 742 души над 40-те в продължение на 14 години.
Tези, които употребяват повече от 10 грама сол на ден, увеличават двойно вероятността от рак на стомаха, в сравнение с тези, които слагат по-малко сол в храната си.
Ракът на стомаха, както и този на маточната шийка, се причинява от бактерия. Тази, която поврежда стомаха, се нарича Helicobacter pylori и се развива изключително добре в много солена среда.
Не случайно изследването е направено в Япония, защото това е една от страните с най-висок процент ракови заболявания на стомашно-чревния тракт. Причината- огромните количества сурова риба, която жителите на страната консумират.
Голяма част от тях се заразяват именно по този начин с бактерията, а солта в големи количества само подхранва средата за развитието им.
Както при повечето ракови заболявания, и тук най- важна е превенцията. При чести болки в стомаха е добре да посетите лекар, който да назначи изследване за Helicobacter pylori и да ви предпише антибиотици.
За да намалите до минимум вероятността от ракови заболявания на стомаха, трябва да вземете някой прости, но ефикасни мерки:
-Намалете алкохола и се ваксинирайте срещу хепатит, за да пазите черни дроб
-Спрете цигарите и практикувайте безопасен секс заради шийката на матката
-Намалете солта и подлагайте на топлинна обработка месото, за да предотвратите рака на стомаха