IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 минути упражнения на ден предпазват от грип

19 март 2014 08 51

Трябва да заложите на интензивната тренировка, защото само тя има ефект

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Редовната физическа активност ще ви помогне не само да изваете тялото, което желаете, но и да подсилите своя имунитет. Само 20 минути упражнения на ден могат да ви предпазят от грип, твърдят изследователи. Оказва се, че два часа и половина интензивна тренировка всяка седмица намалява опасността от грипни заболявания с около 10 на сто.

Резултатите идват след проведено проучване, в което се включили 4800 участника. Данните сочат, че 100 случая на грип от 1000 могат да бъдат предотвратени само чрез засилване на физическите упражнения. Важно е обаче да се уточни, че тренировката трябва да бъде интензивна, тъй като умерените упражнения изглежда имат малък защитен ефект.

Във Великобритания например, на хората се препоръчва всяка седмица да извършват 150 минути умерена активност като градинарство, танци или бързо ходене. Другата опция е 75 минути седмично, използвани за енергични упражнения като спортуване, тичане или аеробика. Трима от всеки четирима души не успяват да спазват препоръките.

Експертите предупреждават хората, че грипът може да се появи напълно неочаквано и че по-високите температури не бива да ги успокояват. Макар връзката между физическата активност и нейното благотворно действие върху здравето да е само на предварителен етап, тя не бива да бъде подценявана. Все пак това е страхотна възможност хората да тренират своето тяло и наред с това да се грижат за здравето си, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Katnip ( преди 10 години )
Естествено, колкото е по-здрав човек, толкова е по-добър и имунитета му и по-лесно устоява на зарази. Но ако се возиш достатъчно често в транспорта с болни, сополови, кашлящи хора - нямаш шанс. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )