IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нощните смени могат да доведат до необратима загуба на мозъчни клетки

26 март 2014 06 19

Лишаването от сън се свързва със загуба на неврони, които са от ключово значение за интелекта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много от работещите на смени вярват, че могат да компенсират работните нощи с дълго излежаване в леглото, когато не са на дежурство. Това обаче явно не е достатъчно, за да се предотвратят вредите, които нощната работа нанася върху здравето на човека.

Нови изследвания показват, че наваксването на пропуснатия сън в края на седмицата не е достатъчно, за да се намали рискът от дългосрочно увреждане. Американско проучване разкри, че хроничното недоспиване може да доведе до необратима загуба на мозъчни клетки.

Изследователи от Факултет по медицина към Университета на Пенсилвания открили, че лишаването от сън се свързва с увреждане и загуба на неврони, които са от съществено значение за бдителността и оптималния интелект.

Някои от извършените експерименти показали, че някои аспекти на познанието не могат да се нормализират дори след три дни сън. Това отключва въпроса за трайно увреждане на мозъка.

Целта на учените била да разберат дали редовното недоспиване уврежда невроните, дали увреждането е обратимо и кои неврони се включват в него.

Резултатите показали, че след кратки периоди с недостатъчен сън невроните увеличават производството на протеин, който е важен за произвеждането на енергия и който предотвратява по-нататъшното увреждане на невроните. След продължителни периоди на будност обаче този протеин спира да се произвежда в такива големи количества.

В резултат на това се забелязват признаци на така наречената „повишена клетъчна смърт“. След експеримент с лабораторни мишки, изследователите открили, че загубата на неврони локус церулеус може да достигне до рекордните 25%.

Според доктор Вейсей откритието е интригуващо, защото дава възможност за лечение чрез увеличаване нивата на протеина. По този начин би могла да се предотврати загубата на неврони, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )