IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариновайте в бира месото за скара

6 април 2014 08 10

Така намалявате канцерогенните съединения в него

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че месото, мариновано в бира и изпечено после на барбекю, има по-малко от химикалите, причиняващи рак? За по-добър ефект обаче ще трябва да използвате тъмна бира.

Според изследователите бирата намалява наполовина количеството на вредните полициклични ароматни въглеводороди (канцерогенни вещества), които се свързват с рака на дебелото черво.

Тоест, ако искате да направите по-малко опасни пържолите си – потопете ги първо в бира, а после ги хвърлете върху грила. Въпросните канцерогенни вещества се образуват, когато месото се готви при много висока температура. Високите нива на полицикличните ароматни въглеводороди, които се съдържат също в цигарения дим и автомобилните газове, се намират във всички печени на скара меса, включително и в тези, приготвени в собствения ви двор или на собствената ви тераса.

Изследователите от Университета в Порто, Португалия са направили проби от свински пържоли, мариновани в продължение на четири часа в черна бира Пилзен, след което са ги изпекли на скара на дървени въглища.

Оказало се, че бирата е намалила нивата на осем от основните канцерогенни вещества с повече от половината в сравнение с месото, което не било мариновано в бира. „Консумацията на мариновано в бира свинско месо поне може да бъде подходяща стратегия за смекчаване на негативните последици за здравето“, казват изследователите.

Според други учени маринатата с вино или чай също може да намали тези канцерогени в месото на грил.

Снимка: Dreamstime

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
аз ги мариновам заедно, в корема ахахахах
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар