IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодовете и зеленчуците намаляват риска от сърдечен удар, но само при жените

2 април 2014 13 46

С напредване на възрастта и по-малко количество от тях е достатъчно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Манията по здравословно хранене, в което влизат много плодове и зеленчуци, завладя света. Оказва се обаче, че то има по-големи ползи за жените! Ново изследване установява, че дамите, включващи повече от тези храни в менюто си, имат по-малък шанс от запушване на артериите и натрупване на плака по тях, което може да доведе до сърдечен удар.

Интересното е, че при господата това не е така и за съжаление, учените все още нямат отговор откъде идва тази разлика.

Проучването изследва влиянието на здравословното хранене и в него са взели участие 2500 души. По-ранни изследвания показват, че хората на средна възраст, които консумират много плодове и зеленчуци, страдат по-малко от сърдечен удар и инсулт. Но при по-младите тази зависимост е изразена по-категорично.

Жените, които са в 20-те си години и ядат между 8 и 9 порции плодове и зеленчуци в рамките на калориен прием от 2000 калории дневно, са с около 40 % по-малко застрашени от сърдечносъдови болести, причинени от запушени артерии и плаки. В случай че дамите са над 40 години, е достатъчно да приемат 3-4 порции дневно от същите продукти като превенция от тези заболявания, пише Daily Mail

Тази тенденция се запазва дори представителките на нежния пол да имат и някои вредни навици като пушене и похапване на сладко.

„Много изследвания показват, че хранителен режим, основаващ се на плодове и зеленчуци, не е толкова здравословен за мъжете, но нямаме добра биологическа причина защо“, издава д-р Майкъл Мийдема от Института по сърдечни болести в Минеаполис.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Katnip ( преди 10 години )
Това с порциите не можах да го разбера много добре. Ако ще са ябълки, колко ябълки на ден са това? Надали 8,9 ябълки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар