IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавки и медикаменти за по-добра борба срещу заболяванията

11 април 2014 07 50

Кои са перфектните комбинации според експертите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Често сме предупреждавани, че добавките могат да бъдат опасни, ако се смесят с определени медикаменти. Въпреки това правилните комбинации между витамини и различни лекарства могат да бъдат тайното оръжие, с което човек по-лесно да пребори дадено заболяване.

Коензим Q10 например, често се препоръчва от лекарите на пациенти, които взимат статини.

Статините помагат за понижаване на холестерола и по-добра защита срещу сърдечни проблеми, но те също така могат да причинят и болка в мускулите. Изглежда коензим Q10 намалява този страничен ефект, смята доктор Майк Диксън – председател на Колежа по медицина, лекарска организация в Обединеното кралство.

Той не предлага Q10 веднага на своите пациенти, а само ако имат някакви оплаквания.

Установено е още, че същата добавка може да помогне и на някои пациентки с рак на гърдата, приемащи лекарството херцептин. Ето и кои са останалите видове комбинации между добавки и лекарства, препоръчани от експертите. Не забравяйте обаче, че преди да започнете да приемате каквито и да е добавки, задължително трябва да се консултирате със своя лекар.

Депресия

Лекарство: Антидепресанти

Добавка: Витамин В

Защо: Изследване от 2010 година докладва за случаи на пациенти, които не се повлияват от конвенционалните антидепресанти, тъй като имат ниски нива на витамин B12.

Диабет

Лекарство: Метформин

Добавка: Рибено масло, В12

Защо: Рисков фактор при диабет тип 2, мастното чернодробно заболяване, при което излишните калории водят до натрупване на мазнини около органите. Изследвания показват, че около 2 грама рибено масло на ден могат да намалят мазнините с около 30 на сто.

Противозачатъчни хапчета

Лекарство: Определена марка хапчета

Добавка: Витамин С

Защо: Някои изследвания показват, че жените, приемащи противозачатъчни таблетки, имат по-ниски нива на витамин С. Това се дължи на хормоните, които се съдържат в хапчетата – те могат да намалят абсорбирането на витамина. Както знаем, витамин С е важен за добрия имунитет. Д-р Диксън например, предлага добавката само на пациенти с по-обилна менструация.

Бактериални инфекции

Лекарство: Антибиотици

Добавка: Пробиотици

Защо: Хората, които приемат антибиотици, могат да се възползват от взимането на пробиотици по едно и също време. Този вид добавки могат да попречат на честия страничен ефект – диария, повишавайки нивата на „добрите“ бактерии в червата.

Остеопороза

Лекарство: Бифосфонати

Добавка: Витамин D и калций

Защо: Витамин D и калций са важни, за да има човек здрави кости, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
супер фен съм на витамините, виждам положителната промяна за целия ми организъм!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар