IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфекционизмът е по-вреден от пушенето

23 април 2014 13 51

Той може да предизвика сърдечносъдови заболявания и безсъние

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че докато се опитвате да бъдете перфектни, всъщност съсипвате здравето си?

Перфекционизмът доказано може да предизвика сърдечносъдови и стомашни заболявания, безсъние и дори ранна смърт. Това са неща, които са точно толкова вредни за индивида, колкото са и цигарите.

Но какво представлява перфекционизмът? Това е когато човек задава сам на себе си прекалено високи стандарти, причинявайки си не само психологически стрес, но и физическа вреда.

Експертът д-р Даниел Молнар от Университета Брок в Канада, твърди, че стремежът към съвършенство, е точно толкова опасен, колкото са и затлъстяването и тютюнопушенето. Учените смятат че един на всеки пет души показва наченки за развитие на перфекционизъм, като социалните медии като Facebook и Twitter, засилват тази тенденция.

„Естествено е човек да иска да бъде перфектен в една или друга област на живота си, но когато това желание се превърне в маниакална нужда, това причинява изключителен стрес на човек и може да се отрази не само на отношенията му с другите, но и на неговото здраве“, казва д-р Молнар.

Друго проучване установи, че непрекъснатият стремеж към съвършенство може да повиши риска от преждевременна смърт с до 51 %. Перфекционистите често се превръщат в работохолици, които пък подлагат тялото си на изтощение, а това отслабва имунната им система и води до безсъние.

Освен това, когато се разболеят, перфекционистите са изправени пред друг сериозен проблем – те не се грижат достатъчно за себе си, защото гледат на заболяването си като на провал и се опитват да минат през него тихо и сами без да търсят помощ, а това влошава нещата/заболяването.

Хората се стремят към съвършенство най-вече, за да намерят своята роля в обществото или за да спечелят обич и възхищение от страна на другите, но все пак експертите съветват човек да не се подлага на сурова самокритика, а да се научи да приема грешките си, защото те са част от пейзажа по пътя към успеха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )