IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причинители на дехидратацията, за които дори не подозирате

6 юни 2014 08 30

Понякога 2 литра вода на ден не стигат, за да се предпазите от обезводняване

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато ви попитат дали сте дехидратирани, вие често отвръщате – „НЕ, пия достатъчно вода“. Само че дори с пиене на течности, пак можем да стигнем до обезводняване на организма и то без да подозираме.

Ето и какво помага на дехидратацията и което трябва да имате предвид, за да увеличите приема на течности:

Диабет

Хората, които страдат от диабет и особено тези, които не знаят, че са болни от него, са застрашени сериозно от дехидратация. Когато количествата захар в организма са много високи, той се опитва да се отърве от тях чрез учестено уриниране, твърди д-р Робърт Коминиярек от Охайо.

Менструация

В този неприятен за дамите период естрогенът и прогестеронът оказват влияние на хидратацията на организма и трябва да поемате повече течности, обяснява Коминиярек. Също така дамите с обилен цикъл, губят много течност чрез изхвърлената кръв и освен със сладко, трябва да се запасят и с вода, за да не им прилошее.

Лекарства

Ако приемате някакви лекарства, задължително прочетете в указанието им дали сред страничните им ефекти не присъства дехидратацията. Повръщането и диарията също са предпоставка за обезводняването. Ако забележите подобни странични ефекти, поемайте повече течности, докато пиете съответните медикаменти.

Прием на въглехидрати

Въглехидратите се съхраняват в тялото заедно с много течности. Нищо чудно, че като намалите приема им, сваляте килограми, защото така намалявате и нивото на вода в тялото.

В случай, че сте на някакъв хранителен режим, който включва минимално количество въглехидрати, не забравяйте да поемате повече течности.

Стрес

Когато сте под стрес, надбъбречните жлези изпомпват хормоните на стреса. И ако сте постоянно под напрежение, надбъбречните жлези се изтощават, причинявайки недостатъчност на надбъбречната жлеза, казва д-р Коминиярел. Проблемът е, че надбъбречните жлези също произвеждат хормона алдостерон, който помага за регулиране на нивото на течности и електролити в тялото ви. Така че, когато надбъбречната умора прогресира, производството на алдостерон в тялото ви намалява, което пък предизвиква дехидратация и ниски нива на електролитите.

Бременност

Не само сутрешното гадене може да причини дехидратация. По време на бременност обемът на кръвта в организма ви се увеличава, както и сърдечната дейност, което изисква и повишаване на приема на течности.

Остаряване

С напредване на възрастта способността на организма да задържа водата намалява, както и чувството за жажда, което е предпоставка за дехидратация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари