IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословните навици, които жените трябва да придобият до 30 – част втора

3 юни 2014 14 30

За да се радвате на добро здраве и да бъдете отговорни към себе си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Доброто здраве е дар за всеки човек. Обикновено хората осъзнават тази истина, след като се сблъскат с първите по-сериозни здравословни проблеми. Да бъдете отговорни към себе си, означава да полагате сериозни грижи за вашето тяло и здраве. Под сериозни грижи не трябва да разбирате нещо трудно, по-скоро нещо, което правите сериозно и което се е превърнало във ваш навик.

В първата част на здравословните навици, които жените трябва да придобият до 30, стана въпрос колко е важно да се ходи на редовни прегледи или да се пие достатъчно вода. Сега е време да научите кои са останалите навици, които трябва да си изградите, докато навършите 30 години. Може би някои от тях вече са част от ежедневието ви. Ето ги и тях:

1. Правете повече секс. Редица изследвания доказват ползата от редовния секс – повишава настроението, понижава болката, премахва стреса и ви кара да се чувствате наистина страхотно. Всъщност едва ли някой човек има нужда от прекалено дълго убеждаване по темата.

2. Правете безопасен секс. Не забравяйте, че освен за забавленията, трябва да мислите и за своето здраве. Ето защо всеки път, когато правите секс, той трябва да е безопасен. Някои полово предавани болести могат да затруднят зачеването или да причинят сериозни здравословни проблеми. Ако искате да правите секс с някого, но не сте сигурни доколко сигурен партньор е той, задължително използвайте презерватив.

3. Приемайте колкото може повече витамини чрез храната. Някои хора свързват добавките с негативни последици за здравето. Дори това да не е така обаче, няма как витамините в хапчетата да са за предпочитане, отколкото тези в храната. Вместо да разчитате на хапчета, хранете се здравословно и приемайте необходимите хранителни вещества по този начин.

4. Погрижете се за вашето психично здраве. Високите нива на стрес могат да се отразят зле на психиката ви и дори да доведат до депресия. Не забравяйте, че освен физическото, психическото здраве също е важно за цялостното ви благосъстояние. Намерете своя начин да „отпушвате“ парата – с релаксивна музика, разговор с близък човек или пък медитация.

5. Заклеймете екстремните диети. Според експерти здравословното отслабване е между половин и един килограм месечно. Всъщност загубата на килограми означава калориен дефицит (чрез диета и упражнения). Вие обаче не трябва да консумирате прекалено малко калории, тъй като това може да лиши организма ви от важни хранителни вещества. По този начин излагате здравето си на огромен риск.

6. Оставайте вкъщи, когато сте болни. Почти четири от пет души твърдят, че ходят на работа, дори да са болни. По този начин рискуват да заразят някой свой колега, пък и удължават времето, необходимо на тялото им да се възстанови.

Снимка: Thinkstock

7. Редовно излизайте навън. Жените, които прекарват повече време в зелени площи, са по-щастливи и по-здрави. Някои лекари дори определят липсата на контакт с природата като „разстройство на природния дефицит“. Не забравяйте да си правите разходки и по възможност на по-зелени места като паркове.

8. Карайте се по-малко с партньора си. Нови изследвания показват, че хората, които не се чувстват подкрепяни от партньора си, са по-склонни да страдат от сърдечносъдови заболявания. Така че следващия път, не се опитвайте да докажете, че сте прави, а набързо приключете спора.

9. Спете по 7-8 часа на денонощие. Сънят е здраве, така че часовете, прекарани в леглото, са вашето най-добро лекарство. Освен това доброто качество на съня (включващо неговата продължителност) ви гарантира повече енергия и добро настроение през деня.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
сега вкъщи ли да си стоя, или да излизам?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар