IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест начина да лекувате главоболието

6 юни 2014 13 31

Понякога положението е толкова тежко, че ви е необходим цял арсенал от „трикове“

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Главоболието е често срещан проблем, особено при жените. Едва ли има човек, който поне веднъж през живота си не се е сблъсквал с ужасната пулсираща, силна болка в главата. Тъй като главоболието има много източници, няма универсален лек за този проблем. Освен това при честа употреба на едни и същи лекарства, човек може да развие резистентност към техните съставки.

За щастие, освен болкоуспокояващи хапчета, има и други начини, с чиято помощ може да укротите своето главоболие. Ето и кои са те:

1. Изпийте чаша кафе. Да, това е вярно. Кафето може да лекува главоболие. Има хора, които буквално не могат да „функционират“ без сутрешна доза кафе и ако случайно я пропускат, започва да ги боли главата. Една чаша кафе може да попречи на химикала аденозин, който възпалява кръвоносните съдове, предизвиквайки нежелана пулсираща болка.

2. Правете секс. Редица проучвания показват, че жените не трябва да се оправдават с главоболието си, за да не правят секс. Те трябва да правят точно обратното! Сексуалните преживявания всъщност могат да помогнат за облекчаване на болката в главата. Резултатите показват, че 43% от хората наистина имат по-леко главоболие след секс. Положителният ефект се обяснява с повишаване нивото на окситоцина – хормонът на удоволствието и нивото на ендорфини в мозъка, които действат като естествени болкоуспокояващи.

3. Хапнете нещо малко. Следващият път, в който усетите силно главоболие, си помислете дали не сте забравили да хапнете нещо? Спадът на кръвната захар често може да предизвика главоболие, чувство на замаяност и световъртеж. Най-добрата превенция е да ядете по малко през целия ден. Винаги носете със себе си здравословна закуска, за да поддържате кръвната захар и главоболието си под контрол.

4. Пийте вода. Хванете най-близката бутилка с вода и изпийте колкото може повече от течността. Проучване показва, че дори малката дехидратация може да предизвика силно главоболие. Ето защо пиенето на вода може да блокира дори силната болка в главата. При някои хора резултатът е налице само след минута!

5. Изпийте чаша чай. Главоболието може да е провокирано и от напрежение и стрес. Консумацията на черен чай може да понижи нивата на кортизола (хормона на стреса). Също така може да опитате чай от джинджифил, особено ако главоболието ви е придружено от гадене.

6. Направете няколко упражнения и разтягания. Главоболието често може да бъде причинено от напрежение в шията и раменете. Решението? Научете се да правите няколко йога пози.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари