IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет начина да възстановите енергията си

7 юни 2014 06 01

Елементарни решения на сериозни проблеми – вижте кои са те!

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

До отпуска има доста време, а вие нямате сили дори да си измиете зъбите сутрин? Как бързо и лесно да си върнете силите и енергията е въпрос, който вълнува всички. Това може да се случи, без да излизате от работен режим. Ето как.

1. Направете списък на най-необходимите неща, които трябва да свършите през седмицата.

Колкото и да е странно, когато се чувствате отпаднали, трябва не да освободите времето си, а да го направите още по-заето. Докато се възстановят силите ви, изпълнявайте всички задачи за деня си, както сте го правили винаги. Всяка вечер правете списък дори и на най-малките нерешени въпроси, които отнемат от енергията ви. След това направете списък на решенията и го разпределете по дни. Няма да повярвате какви дреболии са заемали мислите ви и са ви лишавали от енергията ви. Такива може да са непочистен шкаф, неизказани мисли към някого или по някакъв въпрос, проблеми с общуването с родителите, ненужни контакти и др.

2. Движете се с ритъма на слънцето.

Може да сте в чудесна форма, без да правите всеки ден крос или да карате по 20 км с колелото. Когато трябва да възстановите силите си, важно е да се настроите в хармония с ритъма на слънцето. Разбира се да ставате и да лягате с изгрева и залеза в големите градове е невъзможно. Но все пак се опитайте да ставате рано, винаги в един и същи час. В началото може да се катурвате от леглото на пода, но след време ще свикнете. Тогава ще се радвате всяка сутрин, когато се събуждате с настроение и сили.

Активността е добре да я прехвърлите за първата половина на деня си, докато вечерта оставете за съзерцания и размисли, както и за приятни разговори с приятели. Всяко натоварване на организма за работа след 19 ч. е неефективно и води само до изтощения и раздразнения, което се увеличава като снежна топка, търкаляща се по склон.

3. Слушайте музика

В идеалния вариант е добре да се изключите от всякакви външни шумове и да потънете в тишина. Пуснете си звукове на морски вълни, чуруликане на птички или или дъжд в гората. На практика музиката се превръща в клин, който избива друг клин – избива шумовете от съседите, звука на колите на пътя или от битовите дейности. Всички тези дреболии заемат личното ви пространство. Изхабявате много енергия, за да се опитвате да не им обръщате внимание.

4. Почивайте на свеж въздух.

Не отписвайте силата на кислорода и чистия въздух. Всеки проблем ще ви се стори по-малък, ако просто излезете на въздух и се поразходите. Ако решите през целия уикенд да не правите нищо и просто да лежите на някоя поляна и да си почивате, релаксирането ще ви е гарантирано.

5. Яжте енергийни храни.

За да се заредите с енергия, е необходимо да изключите за известно време от менюто си месото, брашното и захарта. Вместо тях в ежедневните си порции включете сезонни плодове и зеленчуци, ядки и млечни продукти. По принцип така трябва да се храните постоянно, а не от време на време. В противен случай храната действа като енергийна яма, която поглъща всички сили на организма, за да я преработи.

Това са принципи, които всички знаем и дори са елементарни. Но именно защото всичко е много просто, ние постоянно отказваме да предприемем конкретни действия в тази посока. Опитайте се да ги спазвате поне за седмица и резултатът ще е на лице.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари