IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Отношението към света личи по отношениeто към здравето ни!"

16 юни 2014 10 37

Гледната точка на д-р Бранимир Кирилов към имплантологията и към съвременния живот

Д-р Бранимир Кирилов

Д-р Бранимир Кирилов

Д-р Бранимир Кирилов е основател на Медикъл Дент и е един от първите имплантолози в България. Самият той е обучил десетки стоматолози в тънкостите на имплантологията.

С д-р Кирилов проведохме интересен разговор, който не е само за имплантология и здравеопазване. Този разговор е за отношението на човек към самия него и към живота му, за силата на това да се справяш с проблемите си, за гледната точка към света, в който живееш.

От това интервю ще узнаете, че е време да се изправим очи в очи с истината за себе си и да вземем решения, които са крещящо наложителни, за да може едва след това да променим собствения си живот, след което да променим и всичко, което днес не е такова, каквото искаме да бъде.

За силата на мисълта, за възпитанието да поемаме ангажименти в живота си, за това защо отношението на човек към здравето може да бъде тема за психологическа дисертация ... За тези интересни теми и как се пречупват през призмата на имплантологията и стоматологията, ще узнаете от следващите редове.

Повечето хора не се решават да сложат зъбни импланти, защото смятат, че е скъпа и болезнена процедура. Така ли е?

Темата за скъпата и болезнена процедура е особена, защото тя е част от темата за отношението на човек към себе си и към това как се справя с проблемите. Лично аз смятам, че човек, когато се сблъска с проблем, той трябва да намери най-рационалния начин за решаването му, а именно да си направи анализ откъде идва проблемът, каква е причината за него и какви са пътищата за решаването. Следващата стъпка е да намери сили в себе си да го реши. Категоричен съм за едно нещо – ако ви боли при зъболекаря ви, сменете го!

Болка по време на манипулация в съвременната стоматология е нещо, което е недопустимо. Болката след манипулацията може медикаментозно да бъде контролирана и пак е въпрос на планиране и на отношение към това, което се случва. Когато имате нужда от лечение с импланти, просто трябва да го признаете пред себе си, да го приемете, да се справите със страховете си на принципа на анализа, който вече споменах – откъде идва страхът от зъболекаря, дали трябва да го сменя, как трябва да работя върху моето съзнание, за да залича спомена, който ми е останал от детския зъболекар. Това е пътят, по който човек би могъл да се справи с тези страхове.

Лечебната методика не е въпрос на каприз от страна на вашия зъболекар, а е плод на решение вследствие на състоянието на зъбите. Ако вашият зъболекар ви каже, че имате нужда от лечение с импланти, значи вие наистина имате нужда от такова лечение. Това налага да действате и да преодолеете всички страхове.

Скъпо ли е лечението?

Не, лечението не е скъпо и е крайно време да бъде изяснено как се сформира цената му. Това е въпрос на обществен договор. Един специалист, за да се развие, отделя страшно много време за образованието си (между 6 и 11 години), специализацията е между 3 и 5 години. За да се натрупа опит в това, което се изисква, за да бъде специалист, трябват поне още 5 години практика. С други думи тябват около 20 години, които човек трябва да инвестира, за да се каже, че е изграден специалист. Като започнеш на 18 години, към 40 години може да се каже, че си такъв.

От друга страна това е амортизираща професия, защото човек трябва да впрегне различен тип сетива, за да може да се справи – от фината механика, която изисква работата с ръце до това да можеш бързо да съобразяваш и да взимаш бързи решения в процеса на работа, което много често се налага. Един специалист има време от 40 до към 55-годишна възраст да реализира себе си, да инвестира в професионалната си квалификация и развитие, за да бъде специалист на ниво.

Ако този обществен договор между хората, които са в здравеопазването и обществото го няма, тогава или няма да има здравеопазване, или обществото просто трябва да приеме, че това струва определена цена и то трябва да я плати тази цена.

Опирайки се на това скъпо ли е лечението в България, най-простият начин е да сравним цените на лечението у нас с тези в съседните страни. Категорично лечението тук не е по-скъпо на фона на това в Гърция, в Турция, в Сърбия и във всички страни, които ни заобикалят. Ако сравним лечението в България с лечението в по-далечни страни, то е в пъти по-евтино.

Защо тогава се говори, че е скъпо?

Аз съм на принципа, че не трябва човек да концентрира мисълта си върху разходите, а върху приходите. Много хора концентрират мисълта си върху това как да спестят, а не върху това как да печелят повече. Категоричен съм, че мисълта на човек представлява много голяма сила и насочва енергията му в определена посока. Когато енергията ти е насочена в това да пестиш пари, ти не можеш да изкарваш пари. Така че темата за мен се свежда до това как българинът е възпитаван още от ученическите си години да поеме ангажимент към това, което прави. Защото ние не можем да печелим повече и да живеем по-добре, ако не поемем ангажимент към това, което правим. Наблюденията ми са, че повечето хора искат да си намерят работа с повече доходи, без да са поели ангажимент към това, което правят. Това не може да стане.

Лечението в България не е скъпо! Цените на имплантите в България колкото и да изглеждат различни, реално не са различни. Ако разделим цената на труд и цена на импланта, повечето колеги взимат еднакви пари за труда си, но разликата в крайната цена в имплантологията идва от цената на импланта. Нима искате да се лекувате в лечебното заведение и с материалите, които са на най-ниската цена, когато сте правили проучване на пазара? Това е същността на този въпрос.

Кои са най-големите заблуди по оношение на имплантите?

Заблудите идват от опита, през който минахме през последните 10-15 години, навлизайки в имплантологията. Стоматологията като дял от медицината в България стои изключително стабилно и това е пример за това как частната инициатива може да довежда до развитие на нещата. На фона на състоянието на цялото здравеопазване смея да твърдя, че стоматологията е изключително адекватна като предлагане на качество на лечението сравнено с качество на лечението в развити световни и европейски страни. Българската стоматология успя да компенсира тази разлика с лечението в развитите страни благодарение на частната инициатива.

Имплантологията като част от стоматологията бе нещо напълно непонятно на българските зъболекари преди около 15-тина години. Бурното развитие на имплантологията е съпътствано от болестите на растежа. Когато навлиза една непозната методика, е въпрос на това да се реагира адекватно във висшите учебни заведения на тези тенденции. Част от страховете бяха насадени от липсата на опит в имплантологията. В този смисъл слухът, че имплантът е нещо временн,о е точно толкова верен, колкото че и ние сме нещо временно.

Когато обаче един имплант бъде направен адекватно, така че да имаме един адекватен костен обем, добро състояние на меките тъкани, добра поддръжка на устата на пациента, достатъчно цялостен подход в лечението, правилно изпълнение и всичко, което е нужно за доброто лечение с имплант, аз смея да твърдя, че имплантът е точно толкова временен, колкото сме и ние. Аз лично имам импланти в устите на пациентите си, които са на 14-15 години и са много далеч от нуждата да бъдат отстранени. Това е най-голямата заблуда – временният живот на импланта, който според източници в интернет изкарва между 5 и 7 години.

Имплантът не може да падне или може точно толкова, колкото и един зъб може да падне. Рискът е голям, ако устната хигиена е ниска, но това е валидно и за тези, които нямат импланти. Когато някой не поддържа здравето си, той се разболява.

Кое е най-важното нещо, което трябва да знае всеки, преди да реши да си сложи имплант?

Това е въпрос, достоен за психологическа дисертация и ще кажа защо. Според мен изборът на лекар днес се осъществява на същия принцип, на който се реализира покупката на маратонки: избираме лекаря си на емоционално ниво. Избирайки си лечение, ние извършваме нещо, което е близо до акта на покупката. Отдавна твърдя, че за повечето хора най-добрият зъболекар в България е този, при който всичко става бързо, не боли и взима евтино. Комбинацията от трите е перфектната за българския пациент. Изборът на методика на лечение и на лекуващ лекар трябва да бъде не на емоционално, а на рационално ниво.

Как трябва да избираме лекар?

Първо, той трябва да знае какво заболяване има и какво е състоянието му, след това да намери специалист в съответната сфера. Намирането на специалист отново не трябва да става на принципа „Абе, ти познаваш ли добър зъболекар?" в разговор на маса. Изборът на лекуващ лекар трябва да почива на проучването на професионалната кариера на съответния специалист – кога е завършил образованието си, какви специалности е имал, къде е работил, каква е неговата практика, какви случаи е лекувал, какъв е професионалния му опит и т. н.. Отивайки на консултация при него, вие разбирате какъв лечебен подход той ви предлага относно вашето здравословно състояние. И тогава вече би трябвало да започне същинското проучване.

Ако ви каже, че трябва да се лекувате с импланти, вие трябва да знаете какво са това импланти. Но повечето хора влизат в различни форуми в интернет, където някой споделя мнение, че имплантите му са паднали на 7-та година. Това е несериозно, защото това не е мястото, където можете да получите научна информация. Такава можем да получите от научни източници примерно като списания в областта на имплантологията. Навлизайки в съдържанието им, може да прочетете реално какво пишат специалистите по този въпрос.

Това е рационалният подход – да се запознаете с лечебната методика на базата на научните публикации, доколко е популярна и какви са резултатите от нея. В медицината статистиката обикновено е вярна и решението остава да бъде кой да ни лекува.

Кой да ни лекува отново трябва да е рационален избор. Лекарят трябва да има съответната професионална квалификация и опит, натрупан в годините, работата му с пациенти. Следваща стъпка е да проведете консултация с него и да чуете какво предлага той като лечебен подход и какъв е периодът, в който ще ви лекува. Важно е да зададете допълнителни уточняващи въпроси и едва тогава да вземете рационално и мотивирано лечение кой и как да ви лекува. Това, според мен, е правилният път за вземане на решение кой да бъде лекуващ лекар.

Как ще постъпите, ако някой няма нужда от импланти, но не си харесва усмивката и иска да промени състоянието ѝ?

Това е една друга легенда, която цели да внуши как някои звезди си вадели зъбите и си слагали импланти, но това не отговаря на истината. Биологията и природата са най-висшето нещо на този свят и никакъв опит да ги подобрим не може да бъде успешен. Поради тази причина и аз, а и всички в Медикъл Дент сме с нагласата, че лечението трябва да бъде планирано по начин, по който ние да подпомогнем природата, а не да се опитваме да я променим.

Холивудските звезди не си вадят зъбите, за да си променят усмивката. Хората в едно развито общество от много ранна възраст се грижат за това зъбите им да бъдат в добро здраве. Това означава, че се проследява пробивът на постоянните зъби и ако се налага отродонтско лечение се прави такова, прави се кариес профилактика, спазват се контролните прегледи, кариесът се лекува навреме, тъй като съвременното становище по този въпрос е, че кариесът е заразно заболяване.

Ако човек има поддържани зъби и в някакъв момент от живота си реши, че иска да коригира някакви недостатъци на усмивката, има начини. Това може да се направи например чрез избелване на зъбите, с леки корекции с фотополимер или чрез по-сериозни корекции в размера и формите с порцеланови фасети. Това са разкрасителните процедури, които си правят холивудските звезди. Но няма нормален човек на този свят, или пък нормален колега, който да извади здравите зъби на някой човек, за да му сложи импланти. Това е неморално и е против природата и не може да бъде направено. Имал съм такива запитвания и това е бил моят отговор към тях.

Какво получават клиентите на клиника Медикъл Дент?

Това, което се стараем да правим в професионално отношение, е да бъдем адекватни на всички методики, техники, апаратури и т. нат. Правим го, изповядвайки философията за минималната инвазия, което е друг интересен факт по принцип.

Стоматологията в развитието си през вековете има три етапа. Първият етап, в прединдустриалната ера, е бил минимално инвазивен, тъй като зъболекарите тогава не са имали достатъчно материали. Следва индустриализацията на обществото и се наблюдава масово изпиляване на зъби, поради това, че зъболекарите разполагат вече с апаратура.

В последните 15-тина години стоматологията се връща обратно към минималната инвазия, но минимална инвазивност на базата на научни постижения. Това ще рече, че примерно, ако един зъб е в недобра позиция, то той трябва да бъде подреден правилно с брекети, след което да му бъде поставена фасета, а не да бъде изпилен, за да му бъде сложена коронка, както се правеше назад във времето. Ако един зъб е с начален кариес, редно е да се направи реминерализираща терапия на този кариес, така че да не се стига до лечение с машинка и до отваряне на дефекта.

Това е възможно единствено, ако човек посещава достатъчно редовно лекуващия си зъболекар. Това означава, че когато се прави една пломба, вместо да се изпилява голяма част от здравия зъб, се изчиства само болната тъкан. Разполагайки с много съвременни материали, ние можем да правим пломби, които не падат и са в съвсем малък обем, без да е нужно да се създава някаква форма, в която да се сложи материал, който механично да се задържи в тази форма, за да не падне. В този смисъл стоматологията е минимално инвазивна и ние изповядваме философията за минималната намеса върху всичко това, което природата ни е дала.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Medical Dent ( преди 9 години )
Здравейте, г-жо Иванова, В Медикъл дент винаги сме били готови да посрещнем и реагираме адекватно на притесненията и оплакванията на нашите пациенти. Въпреки че вашата операция е била преди 5 години, държим да знаете, че и сега сте добре дошла да се срещнете с лекуващия ви лекар и да обсъдите проведеното лечение.С уважение, Екипът на Медикъл Дент
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )