IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцето действа на мозъка като хероина

3 юли 2014 05 51

Набавяйте си витамин D по друг начин, за да си спестите рака на кожата

Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

Много хора прекарват часове наред под слънчевите лъчи, макар да знаят колко са опасни те. Причината е проста – плажуването е пристрастяващо и действа на мозъка, както хероинът.

Учени от „Харвард” са установили, че слънчевите лъчи карат тялото да произвежда ендорфини – химикали, които успокояват болката и ни карат да се чувстваме добре.

Направени са тестове с мишки, подложени на кварцова светлина и е установено, че те се пристрастяват към нея.

Ракът на кожата е едно от най-опасните и често срещани заболявания днес. Според здравните доклади годишно от него заболяват над 2000 души, а смъртните случаи са се увеличили близо седем пъти от 60-те години насам.

„Изненадващо е, че генетично сме програмирани да се пристрастяваме към вредната UV-радиация, която е може би най-честият канцероген в света”, умуват специалистите.

Проф. Дейвид Фишър от екипа, провел изследването, сравнява въздействието на слънчевите лъчи върху хората като това на хероина. Според него обаче тази пристрастеност може да бъде нарушена, ако организмът получава достатъчно витамин D, който обикновено си набавяме чрез слънчевата светлина.

Той предпазва от болестта на Алцхаймер, поддържа сърцето здраво, служи за превенция от рак на простата, спира развитието на множествената склероза.

Фишър апелира към това да снабдяваме организма си с важния витамин по неканцерогенен начин.

Предишни изследвания показват, че хората, които редовно се излагат на слънце, накрая дори не могат ясно да различат истинските от фалшивите UV-лъчи.

Миналата седмица изследване доказа, че слънцезащитните кремове не са достатъчни да ни предпазят от рак на кожата и трябва да избягваме да се печем в най-опасните часове на деня (между 12:30 и 16:00).

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )