IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът е заразен като грип

7 юли 2014 05 50

Изследователите предупреждават, че може да се предава от човек на човек

Kадър от филма "Навитакът"; Снимка: outnow.ch

Kадър от филма "Навитакът"; Снимка: outnow.ch

Стресът изглежда е заразен, така че ако сте забелязали някой свой близък да нервничи постоянно, бягайте далеч от него. Според ново изследване стресът може да се предава от човек на човек, подобно на вирусно заболяване.

Той се „прихващал“ чрез неща като тона на гласа, изражението на лицето, позата и дори миризмата на човек, пише вестник Daily Mail. Екип от психолози от Университета в Сейнт Луис твърдят, че стресът може да бъде „уловен“ дори от непознати. Тяхното новаторско проучване показва, че в някои ситуации, стресът е много заразен, но пък при някои хора може да стане причина за героично поведение.

Екипът е анкетирал група от участници, които е трябвало да говорят пред публика, докато останалите ги наблюдават. Изследователите измерили нивата на кортизола (хормона на стреса) на ораторите, както и на наблюдателите.

Те открили, че стресът у свидетелите е пропорционален на този у хората, които трябвало да се изявяват пред публика. Зрителите станали податливи на нервното напрежение на ораторите, „инфектирайки“ се от техния тон на гласа, от изражението на лицата им и дори от позите на тялото им. Авторът на изследването, който е доцент по психология, д-р Тони Бюканън казва: „Достатъчно е само да седнеш и да наблюдаваш човек, който е под стрес, за да се стресираш и самият ти, което донякъде изненадващо за нас.“

Това означава, че ако половинката ви напоследък е под стрес, това нервно напрежение може лесно да се прехвърли и на вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
хахах, интересно, дори звучи вярно :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар