IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за слънчевия тен

12 юли 2014 06 02

Основни правила за това как да имате тен без да изгорите?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Слънцето ни подарява щастие и добро настроение, тъй като стимулира производството в организма на серотонин – хормон на щастието. Слънчевите лъчи са основен източник на витамин D, а резултатът от тяхното въздействие освен всичко това е и красив загар на кожата. Ултравиолетовата радиация е и доста агресивна към кожата. Това налага спазването на определени правила за излагане под лъчите на слънцето. Сега е моментът да ви ги припомним отново

Избирайте внимателно продукта за слънцезащита
Главната роля на слънцезащитните продукти е да защитават кожата от двата типа лъчи – А и В. Лъчите от тип А ускоряват стареенето на кожата, като образуват свободни радикали, разрушават колагеновите влакна и образуват пигментни петна. Най-голямата заплаха от тях е повишеният риск от образуването на меланом.

Лъчите от тип В не са толкова опасни, но също се налага да защитавате кожата си от тях. Те са отговорни за тена или за това как повърхността на кожата абсорбира слънчевите лъчи. Действието на лъчите от тип В предизвиква изгарянето на кожата.

Когато избирате защитен продукт, внимавайте за това той да защитава и от двата типа лъчи. Известните на всички SPF филтри предпазват кожата само от UV-B лъчите, т. е. от слънчевото изгаряне. Дори и SPF факторът да е с цифра 50, това не означава, че кожата ви е защитена от UV-A лъчите, ако това изрично не е указано.

За да изберете правилно продукта за защита от слънчевите лъчи, трябва да следите за някои абревиатури:

- SPF (Sun Protection Factor) – защита на кожата от прегряване и слънчеви изгаряния. Възможна е и абревиатурата UVB – защита от ултравиолетови лъчи тип В.

- PPD (забавя на вторична пигментация) – към днешна дата максималното ниво на PPD е 42. Това означава, че през периода, в който действа нанесеният продукт, кожата е защитена от UVA лъчите с 42% повече, отколкото ако не е защитена. Но не всички компании използват метода PPD.

- Ако абревиатурата PPD липсва на етикета, търсете показателя UVA (защита от ултравиолетови лъчи тип А).

Степен на защита
Степента на защита трябва да се избира индивидуално, според особеностите на фототипа на вашата кожа. Те са общо седем. Към първия спадат хората с най-светла и чувствителна кожа, която е особено чувствителна към слънчевите лъчи – най-често тази кожа е покрита с лунички. Към седмия тип спадат хората, които се причисляват към негроидната раса. Най-разпространените фототипове са от 2-ри, 3-ти и 4-ти. Най-добре може да определите своя фототип, като посетите дерматолог, който ще ви посъветва и за типа на защита срещу слънцето.

Най-голямата възможна защита на продукт, която съществува е SPF 50 с индекс PPD 42. Ако имате светла кожа, търсете именно тези абревиатури.

За защита на детската кожа избирайте продукти, на които изрично е указано, че са „за деца“. Ако избирате продукт, който е за защита на „цялото семейство“, нека той да е за чувствителна кожа.

Издръжливост
Без значение какво е нивото на защита на продукта, не забравяйте, че неговата издръжливост е не повече от два часа. След като изтекат, кремът трябва да се нанесе отново. Водоустойчивостта на продукта е едно от условията за качествена защита на плажа – слънчевите лъчи са особено силни, когато са отразени от водата.

Консистенция
Всъщност дали използвате крем, масло, флуид, спрей или мляко не е от особено значение за защитата. Важно е какъв тип кожа имате и как тя абсорбира продукта.

Правила за нанасяне на продукта
Много кремове и масла започват да действат 15 минути след нанасянето им. Избягвайте излагане на слънце веднага след като сте ги нанесли. И не забравяйте да ги нанасяте повторно след два часа.

След като излезете от морето или басейна, измийте тялото си със студена вода, за да отстраните солта или хлора, както и остатъците от слънцезащитния продукт. След това го нанесете повторно, но на суха кожа – остатъците от водни капки усилват действието на слънцето и може да предизвикат изгаряне.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
абсолютно необходима си е защитата!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар