IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасно ли е за здравето гризането на нокти?

14 юли 2014 13 01

Да! Така че отървете се от този вреден навик

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Един от най-досадните нехигиенични навици е гризането на ноктите. Правите го, докато четете или гледате телевизия и то без да осъзнавате. От малки майка ви ви се кара, повтаряйки ви, че това не е красиво и после ще останете без хубав маникюр. Истината е, че то не само не е красиво, а и е опасно за здравето.

Нека започнем с това, че в ноктите се крият различни видове микроби, които попадат в устата ви и оттам се разнасят по цялото тяло. По-специално става въпрос за бактерии, наречени ентеробактерии, които включват салмонела и Ешерихия коли, казва д-р Ричард Шер от медицинския колеж на Корнел.

Когато си гризете ноктите, тези бактерии попадат в устата и в червата, където могат да причинят стомашно-чревни инфекции, водещи до диария и стомашни болки. Хората, които от години имат този вреден навик, могат да се разболеят и от инфекция, наречена паронихия.

Ако около нокътната плочка имате някакви наранявания или разкъсвания на кожата, много лесно бактериите влизат в организма. Това причинява подуване и зачервяване на мястото и веднага трябва да бъде третирано с подходящите антибиотици и медикаменти.

Брадавичният вирус HPV също е често срещан при хора, които си гризат ноктите, предупреждава дерматологът Крис Адигун. Ако пръстите ви са заразени с брадавици може да ги пренесете на устата, а оттам и на цялото тяло.

И не на последно място и зъбите ви са застрашени от изменения и влошаване на здравето им. Гризането може да доведе до „дентална оклузия“, което да промени малко формата им. Поради високата наситеност на бактерии в ноктите и венците ви могат да се възпалят в пъти по-лесно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )