IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем часа сън за по-лесно забременяване

21 юли 2014 13 28

Както и изключени светлини

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако имате желание да забременеете, трябва да обърнете внимание на часовете, които прекарвате в леглото. Късното лягане, недостатъчният сън и изкуствената светлина може да увредят плодовитостта на жената, сочи ново проучване.

Оказва се, че тъмнината играе ключова роля в увеличаване шанса на жената да зачене. Това се дължи на факта, че хормонът мелатонин, който се произвежда в тъмнината, пази женските яйцеклетки от стрес. Ето защо всеки път, когато жена включва светлините през нощта, това се отразява върху производството на мелатонин, обяснява изследователят Ръсел Райтер.

По тази причина професорът от Университета на Тексас съветва дамите, които се опитват да забременеят, да спят по минимум осем часа на денонощие. За максималното производство на мелатонин светлините също трябва да бъдат изключени, включително телевизорът и електронните устройства.

Данните от изследването показват, че хормонът предпазва яйцеклетките от свободните радикали – молекули, произвеждани от тялото. Според специалистите, ако се наруши светло-тъмният цикъл, биологичният часовник на жената започва да се обърква.

Професор Райтер подчертава, че бъдещите майки трябва да следват същите съвети, особено в последния триместър, пише Daily Mail. Това се изисква, защото излагането на светлина може да доведе до недостатъчно мелатонин, достигащ до мозъка на бебето, което пък води до потенциални здравословни проблеми по-късно в живота му.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )