IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцето може да намали риска от някои видове рак

30 юли 2014 06 20

Все пак е добре да се излагате на слънце

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лято е, слънцето (когато го има) е силно и е време за плаж. Всички знаем, че трябва да бъдем много внимателни, когато става въпрос за силните слънчеви лъчи. Слънцезащитните продукти са задължителни не само на плажа, но и през ежедневието, когато кожата ви е изложена директно на слънце.

Макар че излагането на силни слънчеви лъчи е предпоставка за развитие на рак на кожата, вие не бива да избягвате слънцето изцяло. От друга страна умереното стоене на слънце потенциално може да намали риска от развитие на други форми на рак с до 50 на сто, сочи ново проучване.

Предишни изследвания показват, че хората, които живеят в райони с високи нива на UV лъчи са изложени на от 30 до 40% по-нисък риск да заболеят от рак на панкреаса.

В настоящото проучване участват 25 000 австралийци, с помощта на които трябвало да се разбере дали витамин D може да намали риска от развитие на рак на яйчниците, на хранопровода и на панкреаса.

Дефицит на витамин D е по-вероятен при естествено тъмнокожи хора, при хора, които покриват тялото си заради религиозни или културни причини и при възрастните хора. Хората, които са винаги на закрито заради своята работа също трябва да се излагат на умерено слънце.

Предишни проучвания показват, че по-голямото излагане на въздействие на кожата на UV лъчи води до по-малък риск от развитие на рак на яйчниците (с 30 на сто) и рак на хранопровода (с 40 на сто), пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )