IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да живеете по-дълго? Станете от дивана!

11 септември 2014 11 52

Упражненията не компенсират дългата ви почивка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никой все още не е намерил тайната на безсмъртието, но пък учените продължават да търсят причините за дълголетие. Скорошно изследване показва, че ключът може да се крие в самите нас и по-точно в навиците ни. Шведи споделят, че колкото по-малко седим, толкова по-дълго ще живеем.

Техните открития, публикувани в British Medical Journal, показват, че по-малкото „висене” на дивана е силно свързано с удължаване на теломерите, които седят на края на хромозомите в клетките - единици за съхранение на ДНК в организма. Теломерите спират протъркването на хромозомите и помагат "кодирането" на генетичен код. Учените ги оприличават на пластмасовите парчета в краищата на връзките за обувки и казват, че продължителността на живота е свързана с тяхната дължина.

Професор Ма-Лис Хелениус, от Университетска болница Каролинска в Стокхолм, предупреждава, че изправянето за по-дълго може да се окаже по-важно от физически упражнения.

"В много страни хората увеличават физическите упражнения, но в същото време прекарват повече време в седене повече време. Това не „убива” до голяма степен ефекта от спортните активности и има силно влияние върху здравето и дълголетието”, убедена е дамата.

Учените са изследвали 49 възрастни мъже и жени с наднормено тегло като са измерили дължината на техните теломери. Половината от тях са имали специална програма с повече упражнения в рамките на шест месеца, а другата не.

Междувременно се е отчитало и времето, което двете групи са прекарвали в седнало положение. От резултатите се вижда, че упражняващите се са били в по-добро здравословно състояние, но за дължината на живота им определящо е било времето, прекарано в седене.

По-малкото излежаване, води до по-дълги теломери, които пък водят до дълголетие.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари