IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да прекалим с течностите?

16 септември 2014 13 50

От какво количество точно се нуждае организмът ни

Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

От малки постоянно чуваме от родители и лекари, че трябва да поемаме по 2 литра вода всеки ден. Ново проучване обаче поставя под въпрос тази норма и издава, че тя не е напълно адекватна за всеки индивид. Оказва се, че при някои може да доведе и до пренасищане на организма с течности.

„Няма научно доказана цифра за ежедневния прием на вода. Стандартната препоръка не взима под внимание пола, възрастта, физическата активност и обстановката“, казва фитнес експертът и специалист по хранене д-р Стейси Симс. Симптоми като объркване, главоболие, гадене и подуване на корема могат често да бъдат сбъркани с дехидратация.

Иронията е, че дори прекаленото поемане на течности и някои хидратиращи напитки, може да доведе до дехидратация. „Когато напитката е с високо ниво на захар и добавки, например, тя съдържа повече разтворени вещества, отколкото вие естествено имате в кръвта си. Тялото трябва да вземе от собствената си течност, за да ги разрежда, така че да могат да бъдат усвоени“, казва Симс.

„И ако пиете много вода на веднъж, може по-често да ходите по малка нужда и тя да излиза без да бъде абсорбирана от организма“, добавя дамата.

Как да разберете от колко вода се нуждаете?

1. Мерете теглото си всяка седмица. То не трябва да варира драстично нагоре и надолу.

2. Следете какво количество и цвят течност отделяте при уриниране. Тя трябва да бъде обилна, прозрачна и бледожълта.

3. Опитайте се да се събуждате хидратирани. Ако всяка сутрин ставате много жадни, значи не поемате достатъчно течност.

4. Когато пиете тонизиращи напитки, следете етикета и избирайте такива с ниско ниво на захар.

5. Кафето, чаят, по-сочните плодове и зеленчуци също добавят течност в организма. Не забравяйте, че кофеинът е диуретик и ще ви кара да ходите до тоалетна по-често.

6. Пийте бавно. Ако се наливате с течности, ще ги изхвърляте по-бързо неусвоени.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари