IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните навици, които се борят с възпалението

30 септември 2014 14 46

Те намаляват риска за здравето

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки е имал възпаление. Това е реакция на имунната система към инфекции или наранявания – например подуването, което виждате, когато прекалите с тренировките във фитнеса и мускулите ви са възпалени.

Има и друг вид възпаление, което понякога се случва и което е много по-опасно. То се определя, когато имунната ви система не работи правилно и усеща погрешно контузията. Антителата се натрупват, възпалението продължава да се концентрира във вашите вътрешни органи и в крайна сметка причинява сериозни здравословни проблеми.

Според диетолога Бретан Кон хроничното възпаление може да доведе до увреждане на клетки и тъкани. То би могло да бъде предпоставка за диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, неврологични заболявания, както и редица автоимунни заболявания, споделя още специалистът.

Добрата новина е, че с помощта на подходяща диета и хранителни навици човек може да намали хроничното възпаление, както и на първо място да предотврати неговата поява. Следвайте тези съвети и бъдете защитени срещу възпаления:

1. Повишете приема на плодове и зеленчуци. В тях се съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с възпалението. Листните зеленчуци спанак и кейл се радват на най-доброто противовъзпалително действие.

2. Консумирайте повече омега-3 мастни киселини. Най-здравословните мазнини се срещат в сьомгата, орехите, семената, зехтина, авокадото и имат страхотно действие срещу възпалението. Освен това те помагат на тялото да абсорбира мастно-разтворими витамини, които допълнително намаляват възпалителните процеси.

3. Гответе с билки и подправки. Куркумата, джинджифилът, канелата и чесънът са с високо съдържание на антиоксиданти и подобряват метаболизма на кръвната захар. Това от своя страна намалява претоварването на имунната система.

4. Ограничете добавената захар. Сладките изкушения влияят на хормоните, като по този начин предизвикват имунен отговор. Същото важи и за изкуствените подсладители, съдържащи химикали, които тялото на човек не разпознава и следователно третира като вредни.

5. Яжте повече ферментирали продукти. Кимчи (традиционно корейско ястие), кисело мляко, кисело зеле и ябълков оцет – всички тези храни са „заредени“ с добри бактерии. Тези бактерии подпомагат храносмилането и се борят с възпалението.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари