IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 чаши кафе на ден пазят черния дроб от заболявания

15 октомври 2014 08 11

Кофеинът обаче вреди в големи дози

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нови и нови предимства на консумацията на кафе се откриват всяка година. Поредното проучване показва, че три чаши на ден от ароматната гореща напитка предпазват черния ви дроб от различни възпаления и защитават клетките му.

Проблемът е, че високият прием на кофеин не е полезен за здравето и може да доведе до загуба на памет, повишен сърдечен ритъм и рак. Учените са установили, че в кафето има вещества, които действат за образуването на предпазни ензими, действащи благоприятно върху клетките на черния дроб.

В изследването са участвали 27 793 души на възраст 20 години и нагоре. Те са водели записки за това колко кафе пият дневно. Екип е измерил ензимите в кръвта им и действието им върху черния дроб.

Тези, които са консумирали по три чаши кафе на ден, са имали по-стабилен черен дроб и положителни ензими в кръвта, отколкото хората, които не пили кафе или заложили на безкофеиново кафе.

Все още не е съвсем ясно дали безкофеиновата напитка може да има същия защитен ефект като кофеиновата, но при всички положения е по-добрият вариант от тоталния отказ от кафе. Предстоят още изследвания.

Проучването е публикувано в сп. Hepatology.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари