IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се погрижите за здравето на гърдите си

24 октомври 2014 13 10

Промени в начина на живот, които са важни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато става въпрос за млади жени и рак на гърдата, има добри и лоши новини. Добрите са, че шансовете млада жена да се разболее от този вид рак, са значително по-ниски, отколкото една по-възрастна жена. Лошите новини обаче са, че ако това се случи, ракът може да бъде по-агресивен, предупреждава доктор Дебра Манджино.

Здравословният начин на живот обаче може да ви помогне да защитите вашите гърди. Има някои промени, които трябва да направите, за да се погрижите за здравето си. Разбира се, не бива да пренебрегвате и посещенията при специалист.

Експертите съветват да наблегнете на следните неща:

1. Поддържайте здравословно тегло. Затлъстяването може да увеличи риска от развитие на болестта, както и да намали шанса за положително развитие на заболяването, споделя Харолд Фрийман – президентът и основател на Ralph Lauren Center for Cancer and Prevention в Ню Йорк.

2. Тренирайте. Целта е да се упражнявате в продължение на 45 минути до един час пет дни в седмицата. Редовните фитнес тренировки могат да помогнат за предотвратяване на болестта чрез стимулиране на имунната функция, пазейки от затлъстяване и намалявайки нивата на естроген и инсулин.

3. Пийте по-малко алкохол. Изследванията показват, че две питиета на ден могат да увеличат риска от рак на гърдата с 21%. Така че по-добре опитайте да замените виното с консумация на... прясно грозде. Ресвератролът, открит в обвивката на гроздето, може да помогне за намаляване нивата на естроген, което от своя страна намалява риска от рак на гърдата.

4. Яжте зеленчуци. Диетата с ниско съдържание на мазнини може да намали риска от рак на гърдата. За още по-голяма защита обаче, добавете някои кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле към дневното си меню. Те съдържат сулфорафан, за който се смята, че помага за предотвратяване размножаването на раковите клетки. Опитайте да консумирате някои зеленчуци и сурови.

5. Запознайте се с фамилната си здравна история. „В около 15% от случаите на рак на гърдата има фамилна анамнеза на заболяването“, споделя Фрийман. Ако имате близка роднина, която е имала рак на гърдата, рискът за вас може да се покачи двойно.

6. Ходете на прегледи. За жените над 40-годишна възраст се препоръчва всяка година да посещават мамолог. По-младите жени обаче също трябва да помислят за здравето си и да се преглеждат при специалист. За дамите с фамилна анамнеза трябва да започне скрининг 10 години преди възрастта на роднината с тази диагноза (когато тя е разбрала). Най-добре се консултирайте със специалист кои са най-добрите начини да се изследвате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари