IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасете ДНК-то и клетките си в 5 стъпки

17 август 2015 04 40

Как да удължите живота си?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Никой не живее вечно, но пък с малко усилия може да удължите съществуването си до далечни старини, в който дай Боже да жънете плодовете на своя труд през годините.

За целта не е нужно да изкупите всички китайски билки и отвари от аптеката, а да промените малко менюто си и да се сдобиете с някой нов навик.

Ето и един план в 5 стъпки, базиран на скорошни проучвания, който ще ви помогне да живеете дълго и да бъдете по-здрави и щастливи., като съхраните своето ДНК и клетки:

1. 10 минути спокойствие

Седнете на земята, затворете очи, дишайте и бройте наум до 10 и обратно. Прочуване на университета в Мичиган разкри по-рано тази година, че хората, които медитират всеки ден в продължение на 3 месеца имат по-здрави и възстановени *теломери, което предпазва вашето ДНК от износване.

2. Яжте зелени зеленчуци с оранжеви чушки

Тази комбинация съдържа лутеин, зеаксантин и витамин С – три антиоксиданта, които предпазват вашата ДНК от негативното влияние на свободните радикали.

Австрийско изследване показва, че възрастните хора с най-високо съдържание на тези антиоксиданти в кръвта имат най-дългите теломери.

3. Научете накрая името на съседа си

И двамата ще спечелите от това. Проучване на Мичиганския университет разкри, че хората, които живеят в общества с по-ниски нива на социално сближаване имат по-къси теломери от останалите.

4. Комбинирайте чушки с протеини

Рибите са богати на омега 3 мастни киселини. Университетът в Охайо установи, че хората с ниска разлика в количеството на омега 6 мастни киселини и омега 3 имат най-дълги теломери, Тъй като в тялото ви обикновено омега 6 мастните киселини са повече, трябва да наваксате разликата с повече омега 3 мастни киселини.

5. Наблюдавайте количеството на фолиева киселина в организма си

Изследване от 2015-та доказа, че хората с високо съдържание на фолиева киселина имат най-късите теломери. Тя може да увреди и вашето ДНК. И все пак не се лишавайте от полезните ѝ източници като спанак и зърнени продукти.

 *Теломерите са окончанията на хромозомите, един вид молекулярни "шапки" на хромозомите, които при всяко делене на клетките се накъсяват. Достигне ли дължината на теломерите определен минимум, клетката вече не може да се дели и умира. Те влияят на продължителността на живота на човека и са в пряка зависимост както от наследствена обремененост, така и от социалния статус на индивида. 

Съвременната медицина инвестира огромни суми за манипулиране дължината на теломерите и забавяне процеса на стареене.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари