IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетите вредят на мозъка

4 септември 2015 13 31

Това се твърди в ново медицинско изследване

Снимка:Vogue UK

Снимка:Vogue UK

Според ново проучване, публикувано в медицинските списания Neuroscience и Science Daily, диетите вредят на мозъка и по-специално на паметта.

Според изследването, направено от учените в университета Дюк, яденето на по-малко храна в крайна сметка, е лошо за организма ни.

Причината за това е, че когато пазим определен режим на хранене, ние се опитваме да се съпротивляваме на тялото си, упражнявайки му самоконтрол.

Самоконтролът от своя страна има отрицателен ефект върху способността на човек за запаметяване.

Според проучването, самодисциплината буквално „източва“ способността ни да помним основни факти и информация.

Изследването показва, че когато се фокусираме върху себе си, опитвайки се да се въздържаме от определени храни, ние без да искаме вредим на тази част от мозъка си, която управлява вниманието и паметта.

Проучването е доказано, след като е направен опит със 120 участника, които са тествани за краткотрайна памет, преди и след спазването на диета.

Учените смятат, че изследването може да бъде полезно след време, когато се разработят нови методи за лечение на състояния като пристрастяване и хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD).

Така че следващият път, когато си мислите, че трябва да се въздържите от парче шоколад, не го правете, за да не започнете да забравяте разни банални неща и да получавате т. нар. бели петна!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Koko ( преди 8 години )
Абсолютно глупава статия с неверни заключения. Такава информация вреди.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар