IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как студеното време влияе на тялото ви

16 октомври 2015 15 10

Какви промени настъпват във вашия организъм?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Есента вече е тук, а зимата също ще дойде много скоро. Смяната на сезоните обаче се отразява не само на вашия гардероб, но и повлиява на начина, по който се чувствате. И не говорим единствено за есенно-зимните депресии, които някои хора намират за напълно нормални.

Вашето тяло също реагира на температурните промени и реагира по различни начини. За съжаление, тези начини не са нито положителни, нито приятни за вас. За да разберете как точно есенно-зимният сезон влияе на тялото ви, прочетете следващите редове:

Главоболие и мигрена

Една от причините за главоболие е свиването на кръвоносните съдове в мозъка. Студеното време от своя страна може да предизвика именно бързо свиване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв. Мигрената пък би могла да бъде причинена от силен студ или пък от отблясъците на слънчевите лъчи.

Суха кожа

С ниските температури влагата във въздуха намалява, а с нея и влагата в кожата. Освен това силните ветрове влияят изключително зле на кожата – заради тях тя става суха и раздразнена. За да подобрите състоянието на своята кожа, ексфолирайте я поне веднъж седмично и нанасяйте козметични продукти, с които да я хидратирате.

Намалена енергия и лошо настроение

Смята се, че тези две неприятни състояния са вследствие на по-малкото слънце, на което се излага човек през студените месеци от годината. Опитайте да прекарвате повече време на естествена светлина и се уверете, че спите достатъчно часове.

Настинки

Прекарването на повече време в затворени пространства означава по-тесен контакт с други хора. Това от своя страна повишава шансовете ви да се разболеете. Повечето вируси са заразни през първите няколко дни, когато още няма симптоми – това прави човек изложен на риск, без дори да го знае. Вирусът може да остане по кожата между три и четири часа, така че най-добрата защита е честото миене на ръце.

Отслабена коса и нокти

В студените месеци малките кръвоносни съдове на кожата и пръстите се стесняват, което намалява притока на кръв, доставката на хранителни вещества и кислород. Това може да доведе до отслабване на косата и ноктите. Освен това ниските температури карат кожата и ноктите да изсъхват, което ги прави по-податливи на наранявания.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

tihomira.markova ( преди 8 години )
Дойде сезонът на настинките.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар