IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изберете си умно слънчеви очила

25 април 2007 09 02

Тъмните очила не са само аксесоар. Те са необходимо средство за предпазване от вредните слънчеви лъчи. Вижте как да изберете красиви и полезни очила

Изберете си умно слънчеви очила

Големи очила, малки очила, с камъни, кожени дръжки, като на Виктория Бекъм, като на колежката... очила всякакъв вид и за всеки вкус.

Но преди да се хвърлите в поредната модна „очилата“ истерия, вижте някои от най-често задаваните въпроси при избора на очила и направете най-доброто за здравето си, не само за външния си вид.

Само тъмните стъкла ли предпазват очите?

Заблуда е да се мисли, че колкото по-тъмни са очилата, толкова по-добре предпазват от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Това, което трябва да проверите, е до колкото очилата не пропускат ултравиолетови лъчи. Има модели на диоптрични очила, т.е с прозрачни стъкла, които също предпазват от вредните лъчи.

Какви стъкла да си избера?

Има различни видове стъкла, в зависимост от материалите, от които са изработени.

Най-подходящи са тези от т.нар органично стъкло, защото са леки и в същото време не се драскат.

Важно е да обърнете внимание какво пише на етикетчето на очилата. Там трябва да фигурира категорията и спирането на ултравиолетовите лъчи в проценти.

Как се избира качествена защита?

Производителите на очила разделят продуктите си в различни категории – от 0 до 4. В най-ниската категория са очилата с най-малка защита, които имат по-скоро естетични функции.

Категория 4 трябва да носят всички скиори и сърфисти, защото отблясъците от снега или морската вода увеличават вредата на очите.

Когато погледнете през слънчевите очила, не трябва да виждате цветовете променени, нито пък предметите да се приближават или отдалечават от вас.

Ако образът се изменя, това означава, че очилата не са качествени.

Можете да проверите дали настоящите ви слънчеви очила са добри, като погледнете през тях схема с цветовете.

Ако няма промяна, значи всичко е наред.

КоментариКоментари