IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 знака, че щитовидната ви жлеза не е наред

21 януари 2016 06 00

Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща

Снимка;outnow.ch

Снимка;outnow.ch

В повечето случаи, когато не се чувстваме в добра физическа форма, смятаме, че се касае за настинка, алергия или причината е в напредването на годините.

Понякога това е вярно, но често липсата на общ тонус може да крие по-сериозни медицински проблеми. Щитовидната жлеза е малък орган в тялото, но е от съществено значение за нашето общо здраве.

Ето защо е важно да обръщате внимание на сигналите, които тялото ви изпраща, а не да ги пренебрегвате.

Вижте по-надолу и кои са най-ранните предупредителни знаци за проблеми с щитовидната жлеза:

1. Чувство за тъга или депресия

Хиперактивната щитовидна жлеза може да промени настроението ви. Възможно е да се чувствате необичайно тъжни и дори депресирани. Също така може да се усещате по-тревожни, нервни или раздразнителни.

2. Запек

Ако страдате от запек и не можете да разберете причината, може проблемът да е в обърканата функция на щитовидната жлеза, което да е довело до забавяне на храносмилането. Това е един от трите най-чести симптоми на хипотиреоидизъм.

3. Трудно събуждане сутрин

Ако сутрин ви е необичайно трудно да се измъкнете от леглото и събуждането ви е непоносимо, а после цял ден сте сънливи, възможно е да имате проблем с щитовидната жлеза, която да направи телесните ви функции с темпо на костенурка.

4. Косопад и суха кожа

Ако кожата ви е суха и ви сърби, може да се касае за хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата може да е заради забавената обмяна на веществата. Косата и ноктите ви също може да са по-сухи и чупливи. Липсата на хормони на щитовидната жлеза прекъсва цикъла на растежа на косата, което води до косопад.

5. Внезапно наддаване на тегло

Въпреки че наддаването на тегло може да бъде причинено от много фактори, ако напълнеете без да сте правили промени в храненето си, причината може да е хормонална. Особено ако спортувате активно и пак качвате килограми. Това почти винаги се дължи на по-активна щитовидна жлеза.

6. Липса на сексуално желание

Твърде малко хормони на щитовидната жлеза се равнява на ниско либидо. Ако забележите, че ви липсва желание за секс и то в по-продължителен период от време, проверете нивата на хормоните си.

7. Мускулни болки

Ако чувствате болки в мускулите на ръцете си, за които нямате обяснение, ако имате изтръпване в крайниците, което ви се струва загадъчно, то проверете си щитовидната жлеза. Липсата на хормони от тази жлеза води до увреждане на нервите.

8. Сърцебиене

Ако имате силно сърцебиене, без да сте влюбени, то пак трябва да идете на лекар. Особено ако сърцебиенето е силно изразено и имате чувството, че сърцето ви прескача. Това може да означава, че имате твърде много хормони на щитовидната жлеза в кръвта.

9. Проблем с концентрацията

Концентрацията ви може да се „размие“ малко с възрастта, но ако това стане по-интензивно, причината може да е в щитовидната жлеза. Пациентите с хипотиреоидизъм често имат проблеми с паметта.

10. Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане и не можете да решите проблема си без лекарства (с по-здравословна диета или с повече упражнения), трябва да си проверите щитовидната жлеза. По-активната щитовидна жлеза може да доведе до високи нива на „лошия“ холестерол, което за съжаление води до сърдечна недостатъчност.

11. Повишен апетит

Ако имате хипертиреоидизъм или хиперфункция на щитовидната жлеза, няма да можете да спрете да ядете. Постоянно ще сте гладни и ще се тъпчете, без да усещате каквато и да е тежест в стомаха.

12. Дискомфорт в гърлото и врата

Вашата щитовидна жлеза се намира в шията, така че физическа болка на мястото, където е разположена тя, винаги е съмнителна. Ако имате издатина на това място или пък усещането, че буца е заседнала в гърлото ви, също трябва да идете на ендокринолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари