IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се събуждате уморени?

28 януари 2016 06 00

10 основни причини за безсънните ви нощи

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин уморени с чувството, че в последните 8 часа изобщо не сте били в леглото? А случва ли ви се често?

Ако вместо да се събуждате свежи и отпочинали, вие посрещате утрото с натежали клепачи, то причините може да са следните:

1. Страдате от някакво безпокойство

Много хора, които имат проблеми, мислят за тях именно през нощта, а това определено нарушава качеството на съня им. Каквито и неща да ви вълнуват, опитайте се да не умувате върху тях вечер, преди заспиване. Проучванията показват, че фокусирането върху проблемите вечер пречи на релаксацията и води до по-голяма тревожност.

2. Живеете под стрес

Повечето съвременни работещи хора имат натоварено ежедневие. Когато обаче стресът стане хроничен, хората започват да имат проблеми със съня, тъй като не могат да се отпуснат през нощта.

3. Играете на игри

Ако сте се обсебили от някаква видеоигра и всяка вечер се мъчите да стигнете до следващото ниво, това определено е причина да не спите спокойно през нощта.

4. Гледате страшни филми или фантастика

Тези два жанра в киното определено ще ви държат будни до късно през нощта. Особено, ако сте по-страхливи или чувствителни, изобщо не заглеждайте подобен род филми, които ще развалят качеството на съня ви категорично!

5. Хапвате късно вечер

Ако сте свикнали да ядете късно вечер, преди заспиване, може като легнете да ви е тежко на стомаха и да заспивате по-трудно, а сутрин да се чувствате по-мудни.

6. Имали сте скандал/разгорещен спор

След скандал с половинката, нормално е да не можете да заспите бързо, тъй като ще сте ядосани. Именно затова, опитайте се да си изясните отношенията и да се помирите с любимия, преди да се пъхнете в леглото. Напрежението и негативната атмосфера в спалнята не са рецепта за здрав сън.

7. Имате малко дете/бебе

Ако имате малко дете или бебе, което ви буди по няколко пъти на нощ, нормално е да ставате сутрин с натежали клепачи.

8. Имате крампи

Някои хора получават крампи на краката (схващане на мускулите) през нощта и болката от тях ги буди, което пък пречи на дълбокия им, здрав сън. Консултирайте се с вашия лекар, ако нещо подобно ви събужда постоянно. Възможно е това да се дължи на дехидратация, преумора или липса на магнезий.

9. Имате сънна апнея

Това състояние е много сериозно, защото при него човек спира да диша за секунди, тъй като дихателните му пътища са блокирани. Ако се чувствате много уморени напоследък, попитайте половинката си, дали имате симптоми на това състояние, защото вие самите може и да не сте го забелязали.

10. Разболявате се

Ако се събуждате всяка сутрин гроги, може това да са първите признаци на настинка или инфекция на синусите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари