IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сезонните храни са най-полезни за здравето?

15 юли 2016 11 40

Хранете се според циклите на природата

Снимка: Vogue

Снимка: Vogue

Представете си зеленчукова градина посред зима, а след това си представете същата градина в слънчев летен ден. Част от красотата на природата идва от това колко разнообразна е тя по време на различните сезони. Сезоните са източник на природно разнообразие и баланс на Земята и нейните форми на живот.

Имало е времена, когато хората са се хранили само с храни достъпни в определен сезон. Тези времена обаче са отминали. Днес, благодарение на дълбоко замразените храни, модерния транспорт и съвременните техники за обработка на храните за по-голяма трайност, всички плодове и зеленчуци са ни на разположение през цялата година.Щандовете в хранителните магазини изглеждат еднакво както през декември, така и по средата на юли.

Но само защото технологията прави възможно да имаме портокали през зимата, не означава, че трябва да ги ядем. Точно тези модерни практики за обработване на храните увеличават броя на алергиите, непоносимостта към различни храни и развитие на много хронични заболявания.

Според редица здравни експерти, консумирането на храните според техния сезон на зреене е неделима част от т. нар. „здравословен начин на живот“.

В проучване от 1997 година от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия, са открити значителни разлики в хранителното съдържание на млякото през лятото и на същото през зимата. Съдържанието на йод е по-високо през зимата, а на бета-каротин – по-високо през лятото. Учените открили, че тези разлики в състава на млякото са предимно заради разликите в храненето на кравите по време на двата сезона. По същия начин, изследователи в Япония са открили огромни разлики в съдържанието на витамин C в спанака, добит през лятото и през зимата.

Какви са ползите от консумирането на актуалните за сезона храни?

Несезонните храни изискват специална обработка, за да могат да оцелеят в „неправилния“ сезон, през който са отгледани. Поради това тези храни често са пълни с пестициди, консерванти и други химикали, които производителите и търговците използват, за да ги направят да изглеждат по-свежи. Тоест хранителните им качества са компрометирани.

Когато не ядем прясно събрана продукция, можем да развием нетърпимост към определени храни или по-точно към химикалите, с които ги обработват. А и сезонните храни имат много по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с несезонните.

Например, в традиционната китайска медицина пролетта се свързва с черния дроб – един от основните органи, които пречистват тялото. В синхрон с пролетта, когато растат глухарчето и други зелени зеленчуци (лапад, коприва), китайците препоръчват тяхната консумация, за да се прочисти кръвта.

Консумирането на сезонни плодове и зеленчуци има и други предимства – подкрепя местното производство, щади околната среда (лайнерите с мандарини минават хиляди мили, за да ги доставят до трапезата ви), сезонните храни са по-евтини.

Изберете разумното и полезното

Нашите прадеди са яли сезонни храни, защото не са имали избор. Ние, от друга страна, можем да направим информиран избор и да предпочетем да ядем само тези храни, които се отглеждат сезонно в нашата страна. Координирането на нашия хранителен режим с циклите на природата естествено прочиства организма ни и го пълни с антиоксиданти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари