IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с подутия корем

5 януари 2017 14 40

Внимавайте с подсладителите и суровите зеленчуци

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Подуването на корема е доста неприятно усещане, което за съжаление може да се случи и извън онези „женски дни“. То се дължи на различни фактори и навици, които без да осъзнавате затрудняват храносмилането ви.

Ето 6 лесни трика, които ще ви помогнат да победите подутия корем:

1. Ограничете продуктите със захар

Ако се храните по-здравословно и премахнете от менюто си бонбони, газирани напитки и други сладки и не особено полезни храни, които съдържат изкуствени подсладители като сорбитол и аспартам, може да намалите случаите и степента на подуване на корема. Изкуствените подсладители дразнят стомаха, тъй като тези добавки не могат да бъдат усвоени от организма. Фруктозата също невинаги се усвоява правилно и добре от стомаха и затова и тя може да се превърне в проблем, макар да е естествена захар.

2. Яжте по-бавно

И най-важното – дъвчете! Когато бързате при хранене гълтате и много въздух, който е предпоставка за образуване на газове. Ако не дъвчете добре храната, тя попада в стомаха на големи късове и се разгражда и преработва доста по-трудно, което също води до подуване и неприятни спазми.

3. Не залагайте само на сурови зеленчуци

Да, те са много полезни и съдържат ензими, ала също така и дразнещите стомаха вещества рафиноза и нишесте. Суровите зеленчуци съдържат и доста целулоза, която се абсорбира по-трудно от тялото. Не изключвайте зеленчуците от менюто си, но по-добре ги гответе основно на пара, варете ги или ги печете.

4. Не се стресирайте

Стресът води до промяна на баланса на хормоните, което веднага се отразява на функциите на органите и системите в тялото. Стресът може да бъде усетен и физически като стягане и болка в долната част на стомаха. Това пречи на храносмилателната система и храната не може да бъде разградена. Когато сте под напрежение, се разходете, за да раздвижите мехурчетата въздух, които са се образували в стомаха.

5. Спортувайте

Някои упражнения доказано облекчават подутия корем и дори болки в стомаха.

6. Изследвайте се

Хроничното подуване и газове може да бъдат причинени от непоносимост към лактоза или фруктоза. Това е чувствителност към захарите, които се намират в млякото и млечните продукти или към тези в плодовете. Важно е да установите дали случайно нямате такава, за да знаете кои храни да изключите от режима си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари