IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 неща, които страдащите от депресия биха искали да знаем

21 май 2017 13 15

Те се нуждаят от разбиране, а не от критика

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Напоследък все повече учени и лекари се опитват да разгадаят депресията и по-точно как да изведат хората от нея бързо и без да се налага да ги хоспитализират. Все повече са хората, които се сблъскват с депресията и дори много звезди открито коментират фазите, през които са минали и престоя си по клиники.

Депресията не е просто състояние на апатия и тъга, което ще премине след ден-два. Това е заболяване. И за съжаление доста хора се срамуват да признаят дори пред себе си, че са изпаднали в депресия и се нуждаят от помощ. Да живееш в състояние на отричане обаче води само до задълбочаване на проблема, а не до изчезването или лекуването му. Има неща, които страдащите от депресия биха искали да ни кажат, за да ги разберем по-добре:

1. Депресията не е лоша фаза или лошо настроение. Тя живее с нас всеки ден и се опитваме да се справим с нея по най-добрия начин.

2. Може да няма конкретна причина за депресията ни. Може да бъдем бедни или богати, болни или здрави. Истината е, че това няма значение, тя е факт.

3. Ние разбираме, че ви пука за нас, но вие не разбирате много неща. Едно забавно пътуване или излизане на дискотека няма да реши проблема.

4. Депресията не завзема само ума ни, тя ни изцежда и физически.

5. Може да ви изглеждаме студени и резервирани, но ние се нуждаем от вас сега повече от всякога.

6. Вероятно ви изглеждаме големи песимисти и ни наричате с различни имена зад гърба ни. Разбираме ви, но искаме да знаете, че даваме най-доброто от себе си, за да не ви нараним.

7. Някои дни не сме толкова тъжни. Някои дни се усмихваме и дори сме щастливи, но това не означава, че сме преодолели депресията.

8. Не бъдете прекалено сурови с нас. През повечето време ние сме прекалено критични към самите себе си.

9. И най-накрая не забравяйте: Депресията не е наш избор! Ние не искаме да се чувстваме по този начин.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 6 години )
Човекът не си е на мястото, това е.В Добруджа не сеят ориз.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар