IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за холестерола

3 юли 2017 05 00

Преди да го отречете напълно, вижте всичките му форми

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Стремежът към здравословен начин на живот повиши значително вниманието към холестерола.

Стана все по-модерно периодично проверяване на нивата му в тялото и подлагане на различни видове детокс за намаляване на количеството и очистване от други вещества в тялото. Холестеролът автоматично се превърна във враг на човешкото здраве, но дали не преувеличаваме с обсебеността си да го изкараме от себе си?

Ето и някои от най-разпространените митове за холестерола:

МИТ 1: Холестеролът е вреден за здравето

ФАКТИТЕ: Има два вида холестерол - лош холестерол и добър холестерол. Важно е да се консумира добър холестерол, тъй като това осигурява преминаването на веществото от тъканите обратно в черния дроб. Това предотвратява отлагането на мазнини в артериите. Липопротеинът с висока плътност или HDL е добър тип холестерол. Храни, които увеличават нивата на HDL са зехтин, боб и бобови растения, плодове, обогатени с фибри, ядки, соя и авокадо.

МИТ 2: Тялото ни не се нуждае от холестерол

ФАКТИТЕ: Нашето тяло се нуждае от известно количество холестерол, за да изгради структурата на клетъчните мембрани. Той също помага при изграждането на хормони като естроген, тестостерон и надбъбречните хормони. Холестеролът е полезен при производството на витамин D. Освен това, той е необходим на тялото, за да имаме нормален метаболизъм.

МИТ 3: Слабите хора не задържат холестерол

ФАКТИТЕ: Макар че по-пълните хора имат по-високи нива на холестерол, не означава, че слабите нямат проблеми с него. По-кльощавите хора просто не следят за приема на наситени мазнини и транс-мазнини.

МИТ 4: Холестеролът няма генетична обремененост

ФАКТИТЕ: Установено е, че в повечето случаи наличието и нивата на липопротеините с ниска плътност или LPL (наричани още лош холестерол) се дължат на генетични фактори.

МИТ 5: Ниският холестерол също може да причини здравословни проблеми

ФАКТИТЕ: Оптималните нива на холестерола за възрастен човек са средно около HDL - 40 мг/дл, LDL 100 мг/дл. Завишаването или драстичното им понижаване може да увеличи риска от здравословни проблеми.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари