IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Важни факти за вашето зрение

16 август 2017 12 20

Дребни неща, за които да внимавате

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Човек може да живее и без да вижда добре и все пак никой не иска да бъде сляп или с влошено зрение. Ето защо като за всяка част от тялото си, трябва да се грижите и за очите си. Яденето на моркови не е достатъчно.

Ето и какво не знаете, а може да ви помогне да съхраните и подобрите способността си да виждате:

Не винете само компютъра

В днешно време всеки от нас прекарва часове наред пред компютъра или смартфона си. Всичко това се отразява на зрението и то не по особено добър начин. От вас зависи дали ще позволите работата да заплаши здравето ви. Офталмолозите твърдят, че най-добрият начин да избегнете синдрома на компютърното виждане е да осигурявате често почивка на вашите очи. Постоянното взиране в екрана може да доведе до напрежение в очите и временно да замъгли зрението ви. От време на време поглеждайте на далече и и затваряйте очите си за минута. Това ще помогне овлажняването им.

Очилата не отслабват зрението ви

Това че трябва да сменяте диоптъра на няколко години не означава, че очилата влошават зрението ви. Промените са свързани с възрастта.

Гримирането може да нарани очите ви

Внимавайте, когато поставяте спирала или молив на очите си. Частици от грима може да попаднат в окото и да нанесат трайни щети. В случай, че това се случи веднага нанесете някакви капки или дори антибиотик след консултация със специалист.

Пушенето влошава зрението ви

Спрете да пушите, защото цигарите увеличават риска от макулна дегенерация. А това е една от водещите причини за слепота. Вредите от употребата на тютюневи изделия включва увреждане на малките кръвоносни съдове на ретината и оптичния нерв. Този вид увреждане на вътрешните части на окото може да доведе до загуба на зрение.

Носенето на лещи през нощта е напълно недопустимо

Дори ако на комплекта ви от лещи пише, че може да се носят през нощта, никога не трябва да го правите, категорични са лекарите. Грижата за лещите по правилния начин е от решаващо значение дали те могат да увредят зрението ви. Човек трябва да поставя лещите в дезинфекциращ разтвор за една нощ, да ги докосва само с чисти ръце и да ги съхранява в чист калъф.

Влошаването на зрението е неизбежно

В даден момент от живота си ще се наложи да носите очила, лещи или други помощни средства. Учените обаче са открили, че ако прекарвате повече време сред природата ще забавите процеса на стареене на очите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари