Подуването на корема след хранене е доста често срещано оплакване, но при някои то се наблюдава всекидневно и може да е причина за проблеми в дългосрочен план.

Макар причините за развитие на състоянието да са много, е установено, че хранителният режим, най-вече съдържащият много въглехидрати, като хляб и паста, и стресът са водещи фактори.

Добрите новини са, че състоянието може да се повлияе и с помощта на някои естествени средства. Представяме три от тях.

1. Активен въглен

Активният въглен облекчава болката в корема, причинена от газове в червата. Той работи като абсорбира неприятните киселини и газове, образуващи се в стомаха.

Именно на тях се дължи влошеното храносмилане и киселинният рефлукс. Според специалисти активният въглен може да бъде ефективен в облекчаване на симптоми, които някои свързват с подуването на корема.

2. Зеленолистни зеленчуци

Консумацията на големи количества от тези зеленчуци подпомага здравето на червата.

Според специалисти по хранене, когато започваме деня с шепа рукола със зехтин екстра върджин и сока от един лимон, това може да помогне на храносмилането.

Още по темата

Обилната консумация на зеленолистни зеленчуци е от полза и за облекчаване на подутия корем, вследствие на запек.

3. Целина

Специалистите в областта на храненето са единодушни, че целината е суперхрана, особено в случай на задържане на течности.

Смята се, че е от голяма полза и за жените, които страдат от подуване на корема преди начало на менструацията. Зеленчукът може да се консумира и под формата на сок.

Целината е естествен диуретик, който подпомага бъбреците в отстраняване на излишните течности.