IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лягате си с мокра коса? Спрете, съсипвате си здравето!

31 декември 2017 11 45

Влажната възглавница е инкубатор на опасни бактерии

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Случва се и на най-добрите! След изтощителния ден нямате сили да чакате косата ви да изсъхне и след топлия душ директно се мушкате в леглото. На сутринта обаче прическата ви не само е потресаващо безформена, а и има голяма вероятност да се разболеете без значение, че сте на топло.

Причината

Когато си легнете с мокра коса, вие пренасяте цялата влага върху възглавницата, което се оказва много благоприятна среда за отглеждане на бактерии.

В случай, че навън е студено и не сте затоплили стаята си, настинката ви е в кърпа вързана. А дори да не я хванете заради студа и влагата, въпросните бактерии, които лесно влизат в носа и устата ви, понеже ги търкате по вече напоената с вода възглавница, ще ви причинят неприятности.

Излагането на кожата на тези бактерии ви прави уязвими за сухота, акне и редица инфекции. Най-често срещаните заболявания са развитието на пърхот и трихофития на скалпа.

Здравето и видът на вашата коса може също да стане жертва на тази привидно безобидна грешка. Ако тя и без това не е в най-добро състояние, на сутринта ще изглежда тънка, сплескана и безформена. Косъмът ще стане по-податлив на късане.

Знаете ли, че прекарвате 1/3 от живота си, спейки с бактерии?

Замислете се за момент. Средностатистически човек спи около 8 часа в денонощието. Това са 56 часа седмично или 2920 часа годишно. И в още по-голям мащаб – ако живеете до 75 години, сте натрупали 219000 часа на възглавница.

Това са адски много часове, в които вие имате досег с бактерии, така че ако имате навика да си лягате с мокра коса, променете го! Умората и липсата на време не са извинения да си докарате здравословни проблеми. Променете графика си.

1. Къпете се сутрин. Така ще елиминирате напълно вероятността да спите с мокра коса.

2. Купете си мощен сешоар и качествени продукти за коса. След баня винаги може да разчитате на тях да съхранят и оформят косата ви за възможно най-кратко време.

3. В краен случай, ако трябва да легнете с мокра коса, поставете суха хавлия на възглавницата. Тя ще абсорбира влагата и тя няма да се загнезди във възглавницата ви, където да се превърне в инкубатор на бактерии, оставащи и след като изсъхне.

Силно препоръчително си остава да си лягате с добре изсушена коса!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари