IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с кошмарите?

27 март 2018 09 20

Качественият сън е много важен, за да сте свежи и продуктивни на другия ден

Снимка: Istosk

Снимка: Istosk

Кошмарите са нещо, което изсмуква силата ви. Не само, че ви карат да изживявате стрес, когато трябва да си почивате, но и нарушават съня ви. В резултат на сутринта вие се чувствате много по-зле, отколкото вечерта преди лягане. Защо сънувате кошмари? Има различни причини, които може да са предизвикали вашите кошмари. Някои от тях дори са резултат на заболявания или медикаменти.

Стресът и травматичните преживявания също имат отношение към съня ви. Как да се справите с тях?

Отидете на лекар

Говорете с медицинско лице за своите кошмари. Нека провери дали не са в резултат на сънна апнея, REM разстройство, безпокойство или депресия. Ако е това, ще се наложи специално лечение.

Намалете стреса

Стресът е виновник за много здравни проблеми. Изнервеността и преумората са и сред основните причини да спите зле и да сънувате кошмари. Опитайте с йога, медитация, любимо четиво или друго средство за отмора да успокоите духа и тялото.

Подобрете съня си

Некачественият сън ще ви накара да се чувствате като парцал на другия ден. И не само това! Страшните и неприятни сънища може да се появят при лоши навици, свързани със спането.

Осигурете си поне 7-8 часа сън на денонощие. Не гледайте телевизия до късно, намалете алкохола, не тренирайте и не се хранете преди сън, затъмнете спалнята си. Пийнете билков чай, напръскайте с лавандула и заложете на приглушена светлина. Това са само някои идеи, за да подобрите съня си.

Терапия

Има специален вид когнитивна терапия, която може ефективно да намали кошмара. При тази терапия, вие си представяте алтернативен край на вашите кошмари, докато сте будни. Например, ако се сблъскате с кошмар, в който падате, просто си представете, че имате парашут, който се отваря и ви спасява.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари