IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пушенето вреди повече на жените, отколкото на мъжете

19 април 2018 07 40

Трябват ли ви още причини да ги откажете?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пушенето е вреден навик и за двата пола и се отразява тежко на здравето им. Изследвания обаче показват, че дамите са по-застрашени от болести, ако са му се поддали. Ето и какво точно имаме предвид:

Два пъти по-голям риск от рак на белите дробове

Жена, която пуши, колкото своя партньор от мъжки пол е два пъти по-застрашена да развие рак на белите дробове, твърди нюйоркско изследване. Причината е, че телата на мъжете и жените реагират по различен начин на вредните вещества в цигарите. Докато мъжете могат да отделят някои от тях чрез урината, женските тела ги превръщат в канцерогенни вещества.

Увеличен риск от сърдечносъдови заболявания

Проучване, публикувано в „Ланцет“, твърди, че жените, които пушат толкова, колкото и мъжете, са изправени пред 25% по-висок риск от коронарна болест на сърцето, отколкото мъжете. Също така, рискът от сърдечни заболявания се увеличава всяка година повече за жените, отколкото за мъжете, ако продължат да пушат.

По-силно въздействие върху артериите

Друго европейско проучване установи, че когато жените и мъжете са били засегнати от същото количество тютюнопушене, дебелината на стените на каротидните артерии на жените е засегната пет пъти по-лошо от тази на мъжете.

Рискове, свързани с плодовитостта и раждането

Пушенето води до сериозни рискове и трудности при зачеване. Ако жена пуши, докато е бременна, се повишава вероятността от преждевременно раждане и смърт на новороденото. Освен това пушенето сериозно пречи на производството на кърма.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари