IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причини да чувствате постоянна умора

17 януари 2019 06 30

Не бързайте да ходите на лекар

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Чувствате постоянна умора? Не, не е задължително да сте болни или да отдавате отпадналостта си на сезонната промяна. Американско мащабно проучване показва, че един на всеки три възрастни страда от недоспиване и покрай цялата динамика на ежедневието си, трудно успява да запази здравето си в добра форма.

Ако често си задавате въпроса: „Защо съм толкова уморен?“, си дайте 2-3 седмици, в които да промените малко начина си на живот. Вижте дали с малко промени, няма да постигнете резултати и се замислете над следните неща, преди да потърсите лекарска помощ:

Спите на стар матрак и възглавница

Те могат да нарушат качеството на съня и да доведат до изкривявания на врата и гърба, които с времето да се превърнат в по-трайни проблеми.

Стаята ви е прекалено топла

В топла стая се спи по-трудно. Идеалната температура за добър сън е между 17-19 градуса.

Ползвате телефона си преди сън

Това разстройва мозъка и го отклонява от идеята за почивка. Ако прекарвате прекалено много време с телефона си, тялото ви ще намали производството на мелатонин (хормонът на съня).

Използвате алкохол като приспивателно

Чаша вино може да ви помогне да заспите, но пък асимилирането му в тялото след няколко часа ще доведе до смущения в съня и невъзможност за пълна почивка.

Не пиете достатъчно вода

Липсата на достатъчно течност води до дехидратация, която пък се отразява на настроението ви и на енергичността ви.

В най-лошия случай може да имате някои заболявания, които също да причиняват константна умора като:

- Анемия – липсата на желязо може да доведе до проблеми в съня, лоша концентрация, болки в гърдите, главоболие, липса на енергия;

- Диабет тип 2 – без достатъчно енергия, която да поддържа тялото в добра форма, неговите функции се объркват и се стига до симптоми като често уриниране, постоянен глад, отслабване, раздразнителност, замъглено зрение, постоянна умора;

- Депресия – тя се проявява при всеки различно, но афектира съня, режима ви на хранене и т. н.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари