IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 забавни мита за червенокоските

22 май 2012 11 30

Предразсъдъците към този цвят са безкрайни, но през 21-век той е по-модерен от всякога и никой не обръща внимание на приказките в миналото

Според вярванията в миналото Никол Кидман трявба да е, или вещица, или поне прокълната! Снимка: Reuters

Според вярванията в миналото Никол Кидман трявба да е, или вещица, или поне прокълната! Снимка: Reuters

Да видиш червенокоса жена е рядкост, особено такава с естествен цвят на косъма. Статистиката показва, че само 2% от световното население е с червена коса. В северното полукълбо средният процент на червенокоси е 6%, а в Шотландия той достига 13% от хората.

Открай време косите са обвързани с различни стереотипи, но повечето от тях са чиста измислица. Червеното е цветът на изкушението, на агресивността и едновременно на живота. По тази причина митовете около дамите, с подобен цвят на косата са различни. Някои са смешни, други нелепи, но пак са останали в съзнанието на хората през вековете.

А ето и някои от тях, които можем да приемем с усмивка на лице:

1. Червенокосите жени се превръщат във вампири, когато умрат

Древните гърци са вярвали, че когато червенокоса представителка на нежния пол си отиде от този свят, тя се превръща във вампир. Това не е било породено от някаква логика или действително случило се явление, но както знаем, в миналото всичко е било въпрос на мистика и суеверие.

Внимавайте! Марша Крос първо ше ви сготви, а после може ид а ви ухапе. Снимка: Reuters

2. Те са заченати по време на менструация

Този мит е нелеп, колкото и горния, но пък е имал своите последователи. Сигурно това са го разказвали доста завистливи дами, които не са знаели как да се сдобият с подобен цвят на косите.

3. Червенокоските са прокълнати

Древните египтяни са считали, че жените с огнен цвят носят нещастие и трябва да бъдат убивани. Те смятали, че червеният цвят носи нещастие и създали своя церемония, на която изгаряли червенокоси жени живи, за да го унищожат напълно – Клауди Де Лис. Това вярване е съществувало чак до времето на римляните. Слава Богу, сега хората са поумнели и не смятат да убиват никого. Иначе бихме се разделили от много звезди от света на шоубизнеса.

Джулия Робъртс не е никак съгласна с това твърдение. Снимка: Reuters

4. Те са много темпераментни и ревниви

В този мит може би има доза истина. И до ден днешен във възприятието на мъжете червенокосите жени са по-различни – по-диви и необуздани. Вероятно подсъзнателно се намесва асоциацията с огъня. Огнени коси – или казано по друг начин : предизвикателство!

5. Пчелите жилят по-често червенокосите дами

Учените наскоро установиха, че червенокосите жени носят повече на болка. Те рядко усещат силна физическа болка, което се дължи на специален ген, който е свързан с централната нервна система.

Това обаче не е предпоставка да привличат агресията на пчелите, което превръща и това твърдение в абсолютен мит.

Джулиан Мур се справи с куп извънземни съшества в "Еволюция", така че няколко пчели няма да я уплашат. Снимка: Reuters

6. Червената коса не посивява

Червената коса не посивява. Първоначално придобива жълтеникав цвят, след което побелява. Открито е също, че червенокосите губят цвета си по-късно отколкото хората с други цветове на косата. Възрастни дами се кълнат, че косата им не минава през сивия цвят. Но пък ние не познаваме естествени червенокоски и няма как а бъдем убедени в това.

7. Червенокосите жени са вещици

Вярването, че червенокосите са вещици идва от германските народните приказки. През периода 1483-1784, хиляди заподозрени в магьосничество били разсъбличани и претърсвани за "знаци на дявола". Знаците включвали всякакви "аномалии" като лунички, бенки, брадавици и рождени белези. Червената коса също била считана за аномалия. Като се има предвид и наличието на лунички при червенокосите, това бил наистина страховит и шокиращ ужас. Около 45 000 жени били измъчвани и умъртвени чрез изгаряне на клада или удавяне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари