IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белите зъби издават здравето

2 август 2012 14 00

... и ни правят по-привлекателни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Какво по-хубаво от една широка усмивка, от която се подават бели и равни зъби?! След силиконовия бюст, устни и стегнато тяло, дамите най-много копнеят за блестящи зъбки. Технологиите толкова са напрегнали, че с повечко пари, може да си докараме истинска холивудска усмивка.

Защо това е толкова важно?

Не само, че естетически изглеждаме по-добре, но и хората могат да преценят здравословното ни състояние по тях, че и възрастта ни. Според направено проучване от екипа на психолога Колин Хендри от университета в Лийдс, белите зъби при човека са еквивалент на пъстрата опашка при пауна. Те говорят за генетичното качество на индивида и подканват партньора към сношение.

Направен е експеримент, в който група хора са оценявали снимки на модели, на които дигитално са променени цвета на зъбите и разстоянието между тях. Избрани са три нюанса - жълтеникав, здравословно бял и крещящо бял.

Естествено, най-жълтите са били оценени най-ниско. Състоянието на зъбите на дамите се
оказало от съществено значение. По тях мъжете отгатвали възрастта им и тяхното здравословно състояние, тъй като те носят белези от заболявания през детството и от някои генетични разстройства. Желанието да покажат прекрасен комплект зъби и в
същото време способността им да имат деца кара жените да си слагат червило. На неговия фон "достойнствата" им изпъкват по-добре.

От резултата става ясно, че най-белите зъби не са се радвали на най-висока оценка. Избелените по изкуствен път зъби показват чуждата намеса и следователно не са признак за физическо здраве, както естествено белите. Стоматолозите от своя страна също не съветват хората да бързат с избелването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари