IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за лазерната епилация

13 март 2012 06 30

Какво е важно да знаем за максимални резултати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Една от прословутите реплики на чаровната Бриджит Джоунс е, че ние, жените, сме като фермерите – постоянно „плевим", „подкастряме" и скубем. И това няма край...Според статистиката 73% от жените премахват космите от краката си на всеки два дена през топлите месеци, а 61% търпят болката от обезкосмяването на бикини линията веднъж седмично.

Неприятните усещания и досадата са неизбежни, но поне може да бъдат намалени до възможния минимум, ако се спазват определени правила и се ползват подходящите методи.

Косъмът прилича на айсберг – видимата част е само върха му. Фоликулът се намира под повърхността и има трифазен цикъл на развитие: растеж, смърт, почивка. Растежната фаза продължава около 6 седмици, а фазата на почивка – до 6 месеца. По едно и също време растат около 30% от вашите фоликули.

При използване на крем за бръснене или депилатоарен крем, фоликулите си остават в кожата и това, което сте отстранили, е само видимата част на косъма. Това е и основният недостатък на тези методи. Налага се да премахвате космите през няколко дена.

Но когато използвате електролиза и лазерна епилация, съобразяването с цикъла на растеж на косъма е от ключово значение. И двете процедури имат най-добри резултати, когато космите са в активна фаза.

Лазерната епилация действа най-ефективно при хора със светла кожа и тъмни косми. Но някои съвременни лазерни уреди могат да бъдат настроени, така че да дадат добри резултати при хора от всякакъв тип. Ето защо е много важно да се информирате подробно за компетенциите на специалиста, извършващ процедурата и за ефективността на лазера в съответния лазерен център.

Специалистът по лазерна епилация обработва по 2 сантиметра наведнъж. Болка се усеща, но не е непоносима. За съжаление, само една процедура не е достатъчна, тъй като голяма част от космите ви ще са във фаза „почивка". Обикновено се налага да си направите между 3 и 7 процедури през 6 седмици, за да видите задоволяващи резултати.

Другото нещо, което трябва да имате предвид, когато заделяте средства за лазерна епилация, е, че тя не премахва окосмяването веднъж завинаги. Някои фоликули имат способността да се възстановяват след процедурата. Промени в нивата на хормоните също водят до порастване на нови косми. Ето защо лазерната епилация се смята за перманентно намаляване, а не перманентно премахване на окосмяването.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

sarah_kerrigan ( преди 12 години )
Вече половин година провеждам обезкосмяване на подмишници чрез лазерната епилация и съм доволна. По-скъпа е от фотоепилацията, но и малко по-безболезнена. Не толкова от суета, колкото от нуждата да се възползвам от такъв вид обезкосмяване, тъй като кожата ми е много чувствителна, защото от бръснач, епилатор и кола маска ми се появяваха пъпчици, обърнати косъмчета, сърбежи. Сега, разбира се, нямам такива проблеми и съм доволна. Съветваха ме след като приключа 7-те процедури да си правя на всеки 6 месеца поддържаща процедура или когато просто видя, че се появяват косми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар