IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективни мерки срещу голямото потене

30 март 2012 06 50

...Oсвен климатика и дезодорантите против изпотяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Потенето е една от телесните функции, които се възприемат негативно от човека, заради неприятната миризма. Но то си има своето значение за охлаждането на организма ни, а и носи някаква информация за събеседника ни. Въпреки че не сме като останалите представители на животиснкия свят, които се опознават главно чрез миризмата, която излъчват, при нас все още е запазено достатъчно добро обоняние, че да разпознаваме генетично съвместимия с нас партнъор по аромата му.

Но естественият мирис на човек от противоположния пол може да ни привлече, ако потенето не е прекалено обилно, а в горещите дни, това е трудно да се избегне. И все пак какви мерки можем да вземем, за да го предотвратим? Ето няколко начина:

1. Избягвайте горещи вани. Избирайте хладният душ пред горещата вана, колкото и да обичате релаксиращия и детоксикиращ ефект на стоенето във ваната.

2. Не посягайте към пикантни храни и горещи напитки. Те може да са здравословни и вкусни, но предизвикват обилно потене.

3. Не тренирайте преди важно събитие. Ако все пак искате да намалите напрежението от предстоящото представяне с упражнения, запомнете, че телесната ви температура зависи до голяма степен от главата. Ако поддържате главата си охладена, няма да се потите толкова много при тренировка. Залата, в която спортувате, трябва да е добре вентилирана. Вземете хладен душ след тренировката и температурата на тялото ви би трябвало да спадне достатъчно преди важното събитие.

4. Пийте много вода. Някои погрешно смятат, че това води до по-обилно изпотяване. Всъщност водата регулира телесната температура от една страна, а от друга- успокоява тялото при стрес (всички знаем, че под напрежение се потим повече).

5. Ако имате навика да пристигате за среща в последния момент и вечно се съзтезавате с времето, по-добре поработете върху промяната на този навик. Притеснението да не закъснеете в допълнение към бързото темпо на ходене ще доведат до нежелан резултат - неприятна миризма и неестетичните мокри петна под мишниците.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

hiron ( преди 11 години )
само една забележка. Миризмата не е от потенето а от бактериите които се развиват и размножават по кожата ни ... самата пот не мирише ... и природата е измислила начини за стравяне с бактериите ... сигерно има много варианти но аз знам за един ... алунит
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар