IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиърсинг на пъпа – история и факти

6 юли 2012 05 55

Красиво, екзотично и модерно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обичката на пъпа изглежда наистина много екзотично и секси, но в действителност този вид пиърсинг си е абсолютно съвременна иновация. Циркулира информацията, че древните египтянки са си пробивали пъповете, но тези твърдения не са доказани.

Засега няма категорични данни, че това характерно бижу, поставяно на въпросното, деликатно място е съществувало преди 1970 година. Неговият бум започва в средата на 90-те години, когато супермоделът Кристи Търлингтън се появява на модния подиум с обица на пъпа. Малко след това, в клипа на „Аеросмит" Cryin, актрисата Алисия Силвърстоун също демонстрира продупченото си, секси пъпче.

От тогава тази красива лудост набира все по-голяма популярност и в днешно време това бижу е супер актуално сред младото поколение.

Кои знаменитости имат такъв пиърсинг?

Към редиците на звездите с пробити пъпове са Наоми Кембъл, Кийра Найтли, Бритни Спиърс и Бионсе. Това е доста странна и разнородна група, което показва, че това бижу е популярно сред всички сфери в развлекателния бизнес.

На всеки ли отива?

По принцип е хубаво да имате подходяща анатомия за тази обица. Например, ако сте имали пъпна херния, или имате изпъкнал пъп – няма да е много красиво. Всичко, от което имате нужда, е вдлъбнат пъп с ясно изразена гънка от кожа, която може да се пробие. Хубаво е, все пак, да имате и хубав и стегнат корем за целта.

Боли ли пробиването?

Да, боли. Този пиърсинг си е предизвикателство и затова е важно да намерите опитен професионалист, който да направи интервенцията. Няма нужда да пиете болкоуспокояващи предварително. Месната упойка също не е препоръчителна. И двете могат да предизвикат усложнения. Обикновено кървенето е минимално.

Кога зараства раната?

Зарастването на пъпния пиърсинг може да отнеме доста време. Във всеки случай добре е да се грижите старателно за раната минимум шест месеца и дори година. Зоната около пъпа е слабо кръвоснабдена, а по-малкото кръвоносни съдове водят до по-бавно заздравяване. Освен това тялото предразположено да отхвърля чуждите тела и може да се стигне до хронично, локално възпаление или дразнение. Добре е да носите по широки дрехи в областта на талията, които да не се търкат в пъпа или в обицата.

Какви бижута могат да се носят на пъпа?

Има огромно разнообразие от модели и размери бижута за пъп, но по-важното е те да бъдат от медицински метал (неръждаема стомана, злато, титан, сребро, платина) с подходяща проба, които не предизвикват алергии. По-добрият вариант е да се спрете на бижу, което да има гладка структура и да не е прекалено обемно, за да не се закача по дрехите ви и така да провокира възпаление. 

Какви грижи трябва да се полагат за пиърсинга?

Зарасналият пиърсинг на пъпа трябва да се измива всеки път, когато си вземате душ или вана и от него да се премахват насъбралата се пот, мръсотия, себум, като се използват козметични, миещи продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

denica ( преди 10 години )